Režisér Peter Gábor připravuje v Jihlavě hru Merlin aneb Pustá zem

07.12.2014 9:40

Další premiérou Horáckého divadla v Jihlavě bude v lednu příštího roku hra německého dramatika a scenáristy Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem, kterou už koncem listopadu začal se souborem zkoušet hostující režisér Peter Gábor.

Režisér Peter Gábor připravuje v Jihlavě hru Merlin aneb Pustá zem
Foto: Robert Rohál
Popisek: Režisér Petr Gábor.

V mýtech a legendách jsou podle jihlavských inscenátorů  uloženy všechny prazákladní životní situace. Nepochybně i proto se autor hry Tankred Dorst, jeden ze současných nejznamenitějších světových dramatiků, rozhodl bezmála před třiceti lety pro napsání díla inspirovaného "artušovskou" tematikou.

Jeho věhlasné dílo Merlin aneb Pustá zem čerpá z okruhu těchto slavných bájí - je zde uchováno prakticky vše ze známé látky: zrození ďáblova syna kouzelníka Merlina, který se stane vychovatelem a posléze i rádcem svého chráněnce a "předurčeného vládce" Artuše, bájný meč Excalibur, Artušovo kralování a jeho vynález "kulatého stolu" jako symbolu spravedlivého světa, nevěra královny Ginevry s Artušovým přítelem, rytířem Lancelotem, trnitá pouť rytířů za grálem, jejich neúspěšný návrat, Parsifalova cesta k poznání a prozření, pomsta a zrada bastarda Mordreda i poslední boj otce se synem a konec říše.

Autorovým velkým přínosem je jeho svébytné a fascinující zpracování z pohledu současného člověka. Prostřednictvím pověsti se dotýká mnohých problémů dnešního světa. Také jeho hrdinové mají rysy a vlastnosti současných lidí. Podle Dorsta je tato hra o také čase, o jeho plynutí, a tedy i o stárnutí lidí i idejí. Artušovy idealistické představy a cíle, které mu vnukne jeho "poradce" a inspirátor mág Merlin, jsou východiskem k rozehrání palčivého tématu ztroskotání utopií.

Rozsáhlou divadelní fresku, jejíž první čtená zkouška proběhla v úterý 25. listopadu, připravuje pro Horácké divadlo renomovaný režisér Peter Gábor, který je v současné době kmenovým režisérem a současně i uměleckým šéfem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Do svého inscenačního týmu si přizval scénografa Michala Syrového a kostýmního výtvarníka Tomáše Kyptu.

Nemalý podíl v realizačním týmu má také dramaturgyně Barbora Jandová, která musela původně přes více než 350 stran čítající dílo upravit do současných osmaosmdesáti stránek, stejně jako autor scénické hudby i písní Jakub Kudláček a šermíř Petr Nůsek, který tým doplňují.

Inscenaci Merlin aneb Pustá zem uvidí publikum v Horáckém divadle v Jihlavě jako čtvrtou abonentní premiéru 75. divadelní sezony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…