Rezort obrany uzavřel úspěšné působení v pozorovatelské misi v Gruzii

14.01.2017 13:14

Ke konci roku 2016 ukončil poslední příslušník resortu obrany působení v civilní pozorovatelské misi Evropské unie v Gruzii. Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jakub Landovský poznamenává, že činnost českých pozorovatelů, zejména z resortu obrany, byla vždy vysoce oceňována ze strany představitelů Gruzie.

Rezort obrany uzavřel úspěšné působení v pozorovatelské misi v Gruzii
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Česká republika vysílala do mise EUMM (European Monitoring Mission in Georgia, EUMM) své zástupce od jejího vzniku. První český pětičlenný tým, tehdy složený z vojáků z povolání, byl do země vyslán již v říjnu 2008. Posledním zástupcem byl Oldřich Zela, který v Gruzii působil do 30. listopadu 2016.

„Zejména background vojáka z povolání, patřičné vybavení ze strany resortu obrany, ale také důkladná znalost reálií a ruského jazyka bylo nespornou výhodou pro výkon mise,” uvádí mj. Oldřich Zela.

Dvěma Čechům v misi se dostalo i uznání v podobě medaile The Common Security and Defence Policy Service Medal, kterou v březnu 2016 převzali z rukou Vysoké představitelky Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federici Mogherini.

Mise má velitelství v Tbilisi a tři místní úřadovny v Gori, Mcchetě a Zugdidi. Zahájena byla 1. října 2008 a její mandát byl v prosinci 2016 prodloužen o dva roky. Pracuje pro ni 200 civilních pozorovatelů EU.

EUMM přispívá ke stabilizaci, normalizaci a budování důvěry mezi stranami konfliktu po válce mezi Ruskem a Gruzií, k níž došlo v roce 2008. Mise zajišťuje civilní pozorování činnosti jednotlivých stran, včetně plného dodržování dohody o šesti bodech, kterou zprostředkovala EU, a následných prováděcích opatřeních v celé Gruzii. Současně přispívá k dotváření evropské politiky na podporu trvalého politického řešení pro Gruzii.

Přestože je situace v zemi relativně stabilní, příspěvek EUMM má i nadále zásadní význam. V rámci svého nového nástroje mise EUMM úspěšně zahájila řadu malých projektů zaměřených na budování důvěry a jejich počet ještě poroste. Došlo rovněž k důležitému pozitivnímu vývoji – v Gali byl obnoven mechanismus předcházení incidentům a reakce na ně.

Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jakub Landovský závěrem dodává, že působení resortu obrany v EUMM bylo pouze jednou z mnoha aktivit České republiky v rámci podpory euroatlantického směřování Gruzie.

Pozorovatelská mise Evropské unie

Pozorovatelská mise Evropské unie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…