Říjen na ČMKBK: Silová elektřina proti září zdražila, cena plynu je relativně stabilní

20.11.2017 10:43

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo v říjnu uzavřeno 1302 kontraktů na dodávku 464,3 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 325,4 milionu korun. Průměrná cena elektřiny v nízkém i vysokém napětí vzrostla, cena zemního plynu se proti září příliš nezměnila.

Říjen na ČMKBK: Silová elektřina proti září zdražila, cena plynu je relativně stabilní
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakty elektřiny v nízkém napětí dosáhly v říjnu průměrné ceny 999 Kč/MWh, což je proti zářijovému průměru nárůst o 4,8 procenta. Ve vysokém napětí se stejný produkt prodával za průměrných 1011 Kč/MWh, což je o 4,2 procenta více než v září.

Roční kontrakty zemního plynu se v říjnu obchodovaly v maloodběru za průměrných 467 Kč/MWh (meziměsíční nárůst o 0,4 procenta). Ve velkoodběru průměrná cena klesla o 1,3 procenta na 459 Kč/MWh.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství ČR. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…