Řízení letového provozu: Další nárůst letového provozu na letišti Brno

05.08.2017 9:53

Státní podnik ŘLP ČR zaznamenal v první polovině roku 2017 nárůst poptávky po poskytování přibližovacích a letištních služeb na letišti Brno - Tuřany. Dosavadní vyhodnocení provozních i hospodářských výsledků střediska letových navigačních služeb Brno potvrzuje rostoucí atraktivitu tohoto letiště pro domácí i zahraniční zákazníky a velmi dobrou kondici mezinárodní letecké dopravy.

Řízení letového provozu: Další nárůst letového provozu na letišti Brno
Foto: ŘLP ČR
Popisek: ŘLP ČR

Celkový počet pohybů na letišti Brno v roce 2016 činil 44 418 pohybů, což představuje meziroční nárůst ve srovnání s rokem 2015   o 4,5 % (42 496). Pozitivní provozní výsledky pokračují i v prvním pololetí roku 2017, kdy bylo zaznamenáno celkem 24 509 pohybů, tedy meziročně o 13,5% více.

„Posláním ŘLP ČR, s. p., je vždy a za všech okolností zajistit maximální bezpečnost na českém nebi i českých letištích. Nejmodernější technologické zázemí a vysoká profesionalita našich řídících letového provozu na brněnském letišti jsou zárukou poskytování letových navigačních služeb v požadované kapacitě a kvalitě. O našem zákaznicky vstřícném přístupu současně svědčí i skutečnost, že jsme od roku 2009 nezdražili přibližovací a letištní služby,“ komentoval dosavadní provozní výsledky generální ředitel ŘLP ČR, s. p., Ing. Jan Klas.

Z ekonomického pohledu je pozitivní, že v první polovině roku 2017 vzrostlo množství tzv. přibližovacích (fakturačních) jednotek, a to o 1,9 %. Svědčí to nejen o zvýšení počtu pohybů letounů na brněnském letišti, ale zároveň o nárůstu jejich maximální vzletové hmotnosti. Největším zákazníkem ŘLP ČR, s. p.,  na letišti Brno je společnost Travel Service (charterová doprava), následují společnosti Ryanair, Wizz Air a BMI Regional (pravidelná doprava). V případě zákazníků provozující cargo dopravu se jedná o společnosti ASL Airlines a Sprintair. V oblasti výcvikových letů jsou dominantní společnosti Austrian Airlines a Flying Academy. Poskytování služeb v nepřetržitém směnném režimu zajišťuje na provozním středisku Brno dvacet licencovaných řídících letového provozu.

Pro výkony provozu na letištích České republiky, kde poskytování služeb zajišťuje ŘLP ČR, s. p. (Praha, Brno, Ostrava a Karlovy Vary), jsou poslední dva roky ve znamení stabilizace a nárůstu počtu pohybů. V roce 2016 vzrostl počet pohybů na všech letištích průměrně o 6 %. Celkově bylo na všech čtyřech letištích zaznamenáno 212 527 pohybů (Praha: 136 419, Brno: 44 418, Ostrava: 24 482, Karlovy Vary: 7 208).

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR, s. p.) vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…