Rizikovou práci na vysokých pecích v ArcelorMittal Ostrava zastane robot

20.03.2014 9:44

Hutníci na vysokých pecích v ArcelorMittal Ostrava mají nového kolegu na bezdrátové ovládání – demoličního robota. Stroj částečně nahrazuje manuální fyzicky náročnou a rizikovou práci. Jedná se zejména o opravy hlavních a vedlejších žlabů pro železo a strusku. Hutní společnost si od robota slibuje především zvýšení bezpečnosti pracovníků provozu vysokých pecí.

Rizikovou práci na vysokých pecích v ArcelorMittal Ostrava zastane robot
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

„Robot vykonává činnosti, které nahrazují náročnou manuální práci s vysokým rizikem úrazu, jako například odstraňování struskových nánosů v blízkosti odpichového otvoru nebo dočišťování betonových koryt, při kterých hrozí popálení, uklouznutí nebo pád z výšky,“ říká Jan Haščin, ředitel závodu vysoké pece v ArcelorMittal Ostrava.

S rozměry 780x2056x1035 mm dosahuje robot úctyhodného výkonu 22 kW a jeho rameno má dosah přes pět metrů. Kompaktní rozměry a nízká hmotnost stroje (dvě tuny) umožňují snadnou přepravu a využití i v prostorově omezených podmínkách vysokých pecí. Příslušenství stroje, jako jsou vyměnitelné ocelové pásy, odolné materiály hydrauliky apod., umožňuje využívat robota za vysokých teplot a v prašném prostředí. Operátor ovládající robota se může vždy postavit na bezpečné místo, z kterého dobře vidí na práci robota, což mu umožňuje nízký profil stroje.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…