Roboti odstartovali stavbu nového institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT

25.11.2014 19:22

Během včerejšího dopoledne došlo v prostorách Technické menzy Českého vysokého učení technického v Praze v Dejvicích ke slavnostnímu aktu poklepání základního kamene budovy ČVUT v Praze - Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Roboti odstartovali stavbu nového institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Slavnostního poklepu se kromě rektora ČVUT prof. Petra Konvalinky, ředitele institutu prof. Vladimíra Maříka, náměstka ministra pro vysoké školství a výzkum prof. Jaromíra Vebera, nového starosty městské části Prahy 6 Mgr. Ondřeje Koláře, předsedy představenstva společnosti HOCHTIEF CZ Ing. Tomáše Bílka a předsedy představenstva společnosti VCES Ing. Zdeňka Pokorného účastnili také roboti, které univerzita využívá k vědecko-výzkumným a pedagogickým účelům.

Nové prostory o velikosti čtyřiceti tisíců metrů čtverečních, které ČVUT rekonstrukcí a dostavbou získá, budou využity z velké části jako sídlo vznikajícího vysokoškolského ústavu ČVUT sdružujícího excelentní vědu napříč informatickými obory – Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. „Jedná se o ústav, který se svým moderním charakterem, principy budování, součinností s partnery, principy provozu, vědeckými výsledky, jejich transferem do praxe i stylem výchovy nové generace špičkových odborníků stane unikátním, modelovým centrem excelence v ČR, posilujícím integritu i mezinárodní prestiž ČVUT,“ řekl prof. Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC).

Vybudované prostory budou sloužit také jiným součástem ČVUT. „Dnes zde zahajujeme výstavbu špičkového pracoviště a vzdělávacího centra, které bude vychovávat a vzdělávat celé generace nových vědců a techniků v oborech, které nepochybně budou stát v popředí dalšího rozvoje naší republiky. Pevně věřím, že to bude právě i CIIRC, který bude motivovat vědce, aby svoji práci realizovali v České republice a neutíkali do zahraničí,“ dodal předseda představenstva společnosti HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Bílek.

Oblast odborného zájmu nového institutu ČVUT je široká: zahrnuje automatické řízení a optimalizaci, robotiku, umělou inteligenci, počítačovou grafiku, počítačové vidění a strojové učení, návrh softwarových systémů a výpočetních prostředků, návrh rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikace v medicíně, distribuované systémy rozhodování, průmyslovou diagnostiku, telematiku i návrh uživatelsky příjemných a výhodných řešení pro občany a obyvatele (včetně smart homes, smart cities).

V neposlední řadě institut přispěje samotným studentům ČVUT, protože se budou moci během studia stát členy kvalitních výzkumných týmů a realizovat zde své závěrečné projekty a kvalifikační práce. Pro posílení kvality výzkumu a mezinárodních vazeb budou postupně budovány společné laboratoře s předními univerzitami a významnými průmyslovými výzkumnými centry v Evropě, USA, Japonsku či Jižní Koreji. Součástí záměru CIIRC je vytvořit propojený fyzický prostor pro transfer poznatků do praxe (inkubátory, střediska pro transfer know-how) – tedy propojit výzkumné aktivity s transferem znalostí v ideálním případě doslova v rámci jediné budovy.

V CIIRC, který disponuje prozatím dočasnými prostory, jsou již dnes úspěšně řešeny velmi zajímavé projekty, mezi které patří, např.:

• Integrovaný projekt ARUM 7. rámcového programu EU zaměřený na plánování a rozvrhování výroby letadel Airbus A350 při náběhu výroby (Dr. P. Vrba);

• Projekt smluvního výzkumu RA-DIC financovaný firmou Rockwell Automation zaměřený na moderní způsoby využívání dat v průmyslové automatizaci (prof. V. Mařík);

• Integrovaný projekt TRADR 7. rámcového programu EU, který vyvíjí metodologii pro smíšené týmy složené z robotů a lidí při záchranných misích (prof. V. Hlaváč);

• Projekt MUMOIRE řešený na zakázku americké vládní agentury Missile Defense Agency na ČVUT v letech 2010 – 2014, poslední rok v rámci CIIRC. V projektu se sledují objekty na oběžné dráze pomocí optického teleskopu a radaru (prof. V. Hlaváč).

CIIRC byl jedním z hlavních pořadatelů prestižní konference European Conference on Artificial Intelligence ECAI 2014 v Praze, jíž se zúčastnilo 650 odborníků z celého světa.

Prvotním cílem zakladatelů CIIRC bylo připravit projekt vybudování infrastruktury a navazujících kapacit v rámci operačního programu VaVpI, a to konkrétně v rámci výzvy 3.4 (tzv. pražská výzva). V této výzvě byl projekt úspěšný. Nicméně rozhodnutím vlády ČR z 22. 9. 2014 byl celý projekt ČVUT-CIIRC převeden pod financování ze státního rozpočtu při zachování podmínek operačního programu VaVpI. Celkové náklady projektu jsou 1 381 711 877 Kč vč. DPH, z toho stavební část 1 179 317 252 Kč.

Poklepu základního kamene ze sliveneckého mramoru přihlíželo okolo dvou stovek pozvaných hostů jak z akademické sféry, tak zástupců partnerských vědeckých institucí, firem, dodavatelů a představitelů politického, vědeckého a kulturního života.

Důležitou roli ve slavnostním aktu poklepu sehráli roboti. Robot „CIIRCáček“, který poklepal na základní kámen, je flexibilní humanoidní robot sloužící k seznámení studentů s oblastí kognitivního modelování. V rámci samostatných projektů na něm odborníci testují implementaci metod strojového učení zaměřených na napodobení lidských kognitivních dovedností. Druhý robot Cameleon Lab, který přivezl šest kladívek na poklep, je laboratorní verze pásové platformy určené pro dálkově řízené operace v členitém terénu. Tato platforma je upravena a vybavena dalšími senzory pro účely experimentálního ověřování algoritmu autonomní navigace pozemních mobilních prostředků a jejich demonstraci. Pásový robot NIFTi z projektu TRADR odhalil robotickou rukou základní kámen. Robot se snaží být dobrým pomocníkem záchranářů při nejrůznějších katastrofách. Slouží jim z velké části jako prodloužené oči a ruce, a proto je vybaven špičkovými optickými, laserovými, ale i dalšími senzory a elegantním manipulátorem ve tvaru ruky.

Rekonstrukce a další stavební práce by měly být zvládnuty v rekordním čase – pouhých čtrnáct měsíců od jejich zahájení. Stavbu bude realizovat sdružení HOCHTIEF – VCES, vítěz veřejného výběrového řízení.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2013 obrat 4,8 miliardy korun.  HOCHTIEF CZ je od roku 1999 součástí významné nadnárodní společnosti HOCHTIEF AG, spolupracuje s jejími pobočkami z Evropy i ze zámoří. Více informací naleznete na www.hochtief.cz a www.hochtief.com.

Společnost VCES a.s. je generálním dodavatelem pozemních a vodohospodářských staveb. Velké a náročné projekty, jako Obchodní Centrum Černý Most, nová sídla pro Komerční banku, Vodafone či Seznam.cz zařadily společnost VCES a.s. mezi lídry stavebního trhu v sektoru velkých projektů a administrativních budov. Společnost potvrzuje dlouhodobě silnou pozici v rezidenční výstavbě, kde je uznávaným developerem s inovativním přístupem pro B2C i B2B projekty. V rámci konceptu Trvale udržitelného rozvoje se specializuje na projekty dle mezinárodních environmentálních standardů BREEAM a LEEAD. Klienti společnosti a partneři oceňují na vzájemné spolupráci především vysokou kvalitu odvedené práce, profesionalitu týmů, stabilitu a zázemí mateřského koncernu Bouygues. Více informací o společnosti naleznete na www.vces.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…