Ročně je v ČR diagnostikována rakovina prsu u 6 500 žen

23.11.2015 18:21

Navštivte preventivní stan Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ročně je v ČR diagnostikována rakovina prsu u 6 500 žen
Foto: pixabay.com
Popisek: žena, ilustrační foto

Rakovina prsu je jedním z nejčastěji diagnostikovaných zhoubných nádorů u žen. Ročně v důsledku ní v České republice zemře přibližně 2 000 žen. Včasný záchyt nemoci výrazně zvyšuje naději na úspěšnou léčbu. Proto Všeobecná fakultní nemocnice v Praze připravila na úterý 24. listopadu mezi 9. a 17. hodinou na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou pro veřejnost edukativní stan, v němž se dozví více o prevenci nemoci. Další informace naleznete na www.rokprevence.cz.

V České republice se výskyt rakoviny prsu trvale mírně zvyšuje. V roce 2011 u nás s touto nemocí žilo přes 67 tisíc žen. „Naštěstí se u nás daří zvyšovat podíl diagnostikovaných nemocí v časných stádiích. I v důsledku toho se už od poloviny 90. let mírně snižuje mortalita. Přesto u nás stále přibližně 2 000 žen na toto onemocnění umírá,“ konstatuje prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., přednosta Radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

V úterý 24. listopadu od 9 do 17 hodin budou ve stanu na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou přítomni odborníci z Mamocentra VFN a 1. LF UK, s nimiž mohou návštěvnice konzultovat veškeré otázky týkající se onemocnění prsu. Na akci budou také přítomni zástupci Aliance žen s rakovinou prsu. Správný postup pro samovyšetření prsu si pak mohou ženy vyzkoušet na speciálních modelech.

„Zhoubný nádor v prsu ročně objeví lékaři 6 500 českým ženám. 90 % z nich přitom toto onemocnění v rodině doposud nemělo. Proto chceme akcí upozornit na to, že zanedbávat prevenci rakoviny prsu by neměla žádná žena,“ vysvětluje ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA.

Akce se koná v rámci celoročního projektu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze – Rok prevence. V průběhu roku se odborníci z nemocnice zaměřili na prevenci mnoha nemocí včetně bolestí hlavy a zad, rakoviny plic, pohlavních chorob, zažívacích potíží atd. V prosinci se projekt zaměří na nemoci ledvin.

Více informací o projektu se dozvíte na www.rokprevence.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…