Rodina elektromobilů Skupiny ČEZ se rozrostla o BMW i3

11.03.2014 21:37

Do flotily elektrických vozidel projektu Elektromobilita ČEZ přibyl nováček BMW i3. Tento lákavý vůz ukazuje na trend městské elektromobility. Kombinuje v sobě množství technologií a zároveň dravý německý design. V barvách Skupiny ČEZ se nový elektromobil poprvé představí na veletrhu Ampér v Brně.

Rodina elektromobilů Skupiny ČEZ se rozrostla o BMW i3
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

 „Do České republiky se dostává stále více nových modelů elektromobilů, které mají potenciál zaujmout veřejnost i firmy. Projekt Elektromobilita ČEZ se i nadále zaměřuje na rozvoj ekologické dopravy na elektrický pohon jak pro využití domácnostmi, tak pro firemní vozové parky. BMW i3 do našeho projektu svým profilem kombinace prémiového výrobce, nových technologií a elektrického pohonu zcela zapadá. Proto jsme elektromobil BMW i3 zahrnuli do dalšího testování po bok elektrovozů Nissan Leaf a Peugeot iOn, které do fleetového parku Skupiny ČEZ již patří,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií ČEZ. A dodává: „tento nový elektromobil poprvé přináší i kombinaci s našimi službami. Díky produktu ChargeNow budou majitelé moci dobíjet u řady veřejných dobíjecích stanic, z nichž většinu provozuje Skupina ČEZ.“

S novým elektromobilem se Skupina ČEZ veřejnosti poprvé pochlubí na veletrhu Ampér v Brně dne 18. 3. 2014. Poté bude elektromobil sloužit uvnitř Skupiny ČEZ a objeví se na řadě chystaných eventů. Skupina ČEZ s automobilkou BMW chystá v oblasti elektromobility širší spolupráci a převzetí BMW i3 patří k jejím prvním krokům. Elektromobilita ČEZ testuje nasazení elektromobilů do běžného provozu u jednotlivců i firem, což má přinést cenné poznatky pro rozvoj dobíjecí infrastruktury v ČR. V současnosti Skupina ČEZ připravuje především rozvoj sítě rychlodobíjecích stanic. „Tyto dobíjecí stanice podstatným způsobem zlepší komfort užívání elektromobilů jako je BMW i3. Proto se rozvoji sítě rychlodobíjecích stanic nyní intenzivně věnujeme,“ vysvětluje Chmelík. U tohoto druhu stanice se baterie elektromobilu dobijí na kapacitu 80 % do 30 minut.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice 36 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové či ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz.

V rámci pilotního projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland, Tesco nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz, Nissan či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz. 

Jan Pavlů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…