Rok po vichřici je poškozené dříví ve státních lesích zpracováno, vysazují se miliony sazenic lesních dřevin

15.08.2016 10:39

Po roce náročné likvidace následků větrné smršti z 8. července 2015 mají lesníci ze státního podniku Lesy ČR většinu prací hotovou.

Rok po vichřici je poškozené dříví ve státních lesích zpracováno, vysazují se miliony sazenic lesních dřevin
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Podařilo se zpracovat veškeré poškozené dříví, tedy 253 tisíc m3. Vyklizeno je pro následující zalesnění téměř 500 hektarů holých ploch. Ještě letos bude vysazeno přes milion sazenic, celkově pak na poškozených plochách přes dva a půl milionu.

Vichřice tehdy zasáhla pomezí Olomouckého a Pardubického kraje, Hanušovicko bylo postiženo nejvíce, zejména lesy v okolí Starého města pod Sněžníkem a Dolní Moravy. Přímá škoda, způsobená rozlámáním nejcennějšího dříví a předčasným odtěžením polámaných stromů, dosahuje ve státních lesích 50 milionů korun.

Nejsilnější poryvy větru trvaly 30 minut a neubránily se jim ani listnaté dřeviny. Zlomeno nebo vyvráceno bylo 11 tisíc m3  buků, dubů a jasanů. Z jehličnatých dřevin vítr poškodil kromě smrku také jedle, borovice nebo modříny. Na Hanušovicku padlo celkem 190 tisíc m3 dříví. Poškozené stromy bylo třeba urychleně zpracovat a odvézt z lesa, aby nedošlo k přemnožení lýkožrouta. „Za necelý rok byl zpracován objem dříví, který je za běžných podmínek úkolem na dva roky,“ řekl René Šebek, lesní správce Lesů ČR v Hanušovicích.

Narušený kořenový systém a rozvolněné zbytky porostů pak v této lokalitě ještě poškodil letošní únorový a květnový vítr. Dokončování těžby dalších narušených porostů bude pokračovat ještě několik měsíců.

Ještě letos bude vysazeno přes milion sazenic, celkově pak více než dva a půl milionu. Smrk tvoří 60%, dále 30% buk a 10% javor klen, modřín a olše. Vzhledem k mimořádnému rozsahu škod na lesních porostech a nákladné obnově lesa na kalamitních plochách požádal podnik Lesy ČR letos v květnu o dotaci z fondů EU prostřednictvím Programu rozvoje venkova ČR. „Klimaticky příznivý průběh letošního roku snad urychlí obnovu lesa na místech, kde jej vloni během chvilky zničila vichřice,“ dodal Šebek.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…