Rok působení ministra Daniela Hermana ve funkci ministra kultury

29.01.2015 16:00

Na tiskové konferenci na téma bilancování roku svého působení ve funkci ministra kultury Daniel Herman hovořil o zákonech, které již nabyly účinnosti (autorský zákon), dále například o přípravě nového zákona o ochraně památkového fondu, který má být předložen vládě v červnu 2015. Vládní novela zákona o Českém rozhlasu je již předložena sněmovně.

Rok působení ministra Daniela Hermana ve funkci ministra kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V oblasti památkové péče informoval ministr o úspěšném čerpání evropských dotací z programu IOP, o prohlášení dalších 25 kulturních památek za národní kulturní památku a návrhu MK ČR zavést letos každoroční volné vstupné ve třech vybraných dnech s tím, že pro organizované školní skupiny připravuje resort volné vstupné alespoň 1 den v měsíci. Vyzdvihl též změnu stanoviska UNESCO ve prospěch zachování otáčivého hlediště v barokní zahradě zámku v Českém Krumlově.

V sekci muzeí a galerií připomenul Herman významné a velmi úspěšné výstavy, pořádané příspěvkovými organizacemi MK ČR doma i v zahraničí (například Národní muzeum společně s Moravským zemským muzeem a Slezským zemským muzeem realizovalo mimořádně úspěšnou putovní výstavu Unikáty zemských muzeí).

Ministr s uspokojením konstatoval, že se podařilo ukončit provizorium v Národní galerii instalací nového ředitele doc. Jiřího Fajta v červenci 2014. Informoval dále, že připomínkové řízení k předložené koncepci Národní galerie bude ukončeno v řádu dní.

V oblasti živého umění šéf resortu kultury krom jiného zmínil podporu neprofesionálních uměleckých aktivit (226 projektů v celkové výši přes 14 milionů Kč) a další četné podpůrné aktivity ze strany MK ČR. Ministerstvo připravuje zavedení jednotného evidenčního, dotačního a grantového systému a připravuje koncepci podpory významných hudebních festivalů. Resort též intenzivně podporuje „vývoz“ české kultury ve spolupráci s MZV, MPO a MMR.

Ministr se zmínil o uzavření výzvy z tzv. Norského finančního mechanismu v oblasti kulturního dědictví v objemu 420 mil. Kč a v oblasti podpory současného umění v objemu 42 mil. Kč. Schváleno bylo též dofinancování schématu podpory filmových pobídek v roce 2014 ve výši 300 mil. Kč.

Herman zdůraznil, že za jeho působení se podařilo dosáhnout historicky nejvyšší hladiny rozpočtu 10,9 mld., což je 0,89% ze státního rozpočtu s tím, že v r. 2017 chceme dosáhnout 1%. Oproti původním předpokladům došlo k navýšení o 2,3 mld. Kč.

Resort kultury nyní pokračuje v přípravách oslav výročí úmrtí Jana Husa, výročí narození Karla IV. Daniel Herman zmínil fakt, že v r. 2014 proběhlo mimořádné dotační řízení na podporu akcí 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad. Z významných zahraničních aktivit resortu upozornil na oslavu 25. výročí Sametové revoluce a Roku české hudby 2014, kde resort realizoval zcela jedinečnou prezentaci české kultury i v USA, kdy krom jiného v jedné z nejslavnějších koncertních síní světa zazněly tóny Novosvětské v podání České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka. Odhalení busty prezidenta Václava Havla v Kongresu USA považuje ministr za významné potvrzení toho, že transatlantických vazeb, na jejichž upevnění nese velkou zásluhu právě prezident Václav Havel, si stále vážíme a považujeme je za jeden ze základních pilířů naší zahraniční politiky.

K naplňování zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi zmínil ministr Národní památkový ústav (2 dohody o vydání majetku - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Klášter premonstrátů v Milevsku) s tím, že se připravuje vydání Arcibiskupského zámku v Kroměříži. V NG bylo vydáno 29 obrazů 4 oprávněným subjektům.

Podrobné informace o činnosti MK ČR a jejich příspěvkových organizacích, stejně jako o plnění koaliční smlouvy, naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …