Roland Berger: Zásoby ropy se v dlouhodobém horizontu nevyčerpají, ceny ale porostou

05.11.2013 16:52

V nové studii nazvané „Dochází nám ropa?“ se zaměřila společnost Roland Berger Strategy Consultants na současný stav globálního ropného trhu.

Roland Berger: Zásoby ropy se v dlouhodobém horizontu nevyčerpají, ceny ale porostou
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Z pohledu dodavatelů ropy existuje několik klíčových faktorů, které ovlivní náklady a budoucí limity produkce: Technologické novinky v oblasti těžby ropy, prudký nárůst americké produkce ropy z břidlice, politická stabilita v zemích produkujících ropu a dopady trvale vysokých cen ropy. Na straně poptávky studie analyzovala tyto hlavní faktory: ekonomický růst, nárůst produkce elektromobilů, cenová elasticita ropy, ovlivňující dlouhodobé plánování poptávky. 

Proč svět nepřijde o zásoby ropy

Klíčovým tématem diskuse v energetickém sektoru je otázka, zda svět vyčerpá zásoby ropy. Tento problém, často spojován s „ropným zlomem“, ovlivňuje hlavní rozhodnutí nejen v ropném průmyslu, ale napříč celým energetickým sektorem a ekonomikou. „Vzhledem k našim průzkumům k vyčerpání zásob nedojde ve střednědobém a zřejmě ani v dlouhodobém horizontu,“ uvedl Roland Zsilinszky, z pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants.

Celkové dosažitelné rezervy rostou každým rokem, díky rostoucímu průzkumu konvenčních i nekonvenčních zdrojů ropy a zlepšování technologií, jako např. horizontálních vrtů. Politická stabilita sice hraje nadále důležitou roli, nicméně nelze očekávat, že by měla zásadní vliv na budoucí zásoby dodávek ropy. Navíc rostoucí ceny ropy zvyšují dosažitelnost a využitelnost nekonvenčních zdrojů ropy a vedou k diverzifikaci. Země mimo OPEC a nekonvenční zdroje ropy budou v budoucnu hlavním motorem růstu celkových dodávek ropy.

Poptávka nadále poroste

Vzhledem k tomuto slibnému výhledu na dodávky ropy odhaduje studie Roland Berger, že poptávka během příštích 10-15 let neklesne. Během posledních 10 let rostla poptávka ročně o 1,3 %. Rychlý růst HDP po finanční krizi, nízká regulace v rozvíjejících se ekonomikách a problémy, se kterými se setkávají alternativní zdroje energie, vedou k odhadům, že poptávka v budoucnu poroste.  Země mimo OECD budou reprezentovat velký podíl na růst, ne-li celý růst, budoucí poptávky, vzhledem k nízkému ekonomickému růstu a vyšší efektivitě ve spotřebě ropy v zemích OECD.

Ceny ropy neklesnou pod 70 USD za barel

Drahá terciární proces těžby povede k nárůstu nákladů. Tento nárůst, spolu s rostoucí poptávkou a nabídkou, znamenají, že cena ropy i nadále v budoucnu poroste. Cena za barel nejspíš neklesne pod 70 USD za barel v příštích několika letech. Žádný odhad samozřejmě ale nemůže odhadnout nečekané události, které ovlivňují změny v celém odvětví.

Experti ze společnosti Roland Berger také analyzovali možné změny hry na trhu s ropou. Například technologické inovace, jako levnější a dosažitelnější obnovitelné zdroje či výroba elektromobilů, představují ohrožení pro spotřebu ropy. V dlouhodobém měřítku by tyto faktory mohly snížit poptávku a ceny.

Více informací naleznete na
www.rolandberger.cz

Společnost Roland Berger Strategy Consultants, založená v roce 1967 v Mnichově, se postupně stala jednou z vedoucích společností v oblasti strategického poradenství. Prostřednictvím 51 kanceláří ve 36 zemích s více než 2700 zaměstnanci úspěšně působíme na globálním trhu. Společnost funguje jako nezávislé sdružení partnerů, vlastněné téměř 250 partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…