Romská vládní rada prodiskutuje vzdělávání romských žáků

04.11.2015 9:38

Ve středu 4. listopadu se v budově Úřadu vlády ČR koná zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Hlavním bodem programu bude vzdělávání romských žáků.

Romská vládní rada prodiskutuje vzdělávání romských žáků
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

Rada dlouhodobě sleduje vývoj inkluze v oblasti vzdělávání. S přijetím novely školského zákona vstoupila v platnost řada opatření, pro inkluzi nejvýznamnější pak budou relevantní od 1. 9. 2016. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se na tyto změny připravuje, proto se jednání Rady zúčastní i náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc, aby o přípravách vyhlášky k §19 školského zákona a jak se vypořádalo se zánikem přílohy LMP ve vztahu k rámcovým vzdělávacím programům.  

Následovat budou informace o vypořádání připomínek k prováděcím předpisům a poté diskuze k potřebě analýzy škol s vyšším počtem romských dětí, případně též dětí z jiných národnostních a etnických menšin.

Rada se dále bude věnovat návrhu novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Na posledním zasedání Rady 30. června 2015 byl přijat podnět, kterým měla ministryně práce a sociálních věcí připravit novelu zákona o pomoci hmotné nouzi, obsahující zrušení podmínky souhlasu obce podle § 33 odst. 6 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, v navržené podobě.  Podnět byl dne 29. července 2015 předložen na schůzi vlády a ta uložila ministryni práce a sociálních věcí, aby zpracovala a vládě do 30. září 2015 předložila návrh novely zákona o pomoci v hmotné nouzi obsahující zrušení podmínky souhlasu obce k udělení doplatku na bydlení. Novela zákona ovšem obsahovala mnohem širší úpravy nežli pouhé vypuštění podmínky souhlasu obcí.

Výbor (Rady) pro spolupráci se samosprávami téma projednal na zasedání dne 14. září a přijal k němu usnesení, ve kterém vítá zpracování novely, ovšem důrazně odmítá úpravy, které spočívají v nastavení kritérií vztahujících se k sociální a ekonomické vazbě žadatele k obci pro potřeby posouzení nároku na doplatek na bydlení. A též v omezení maximální výše odůvodněných nákladů na bydlení na 70 % normativních nákladů na bydlení v jiném než obytném prostoru nebo ubytovacím zařízení.
Rada se proto bude návrhem zákona znovu zabývat.

Jako další část programu pak ředitel Odboru (Agentury) pro sociální začleňování ÚV ČR Radek Jiránek podá informace o 4. vlně výběru lokalit pro spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování, činnosti Monitorovacího výboru Agentury a přípravě Strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

Rada se také zaměří například na postavení zdravotně sociálních pomocníků, na památníky romského holocaustu (Lety u Písku a Hodonín u Kunštátu), na koncepci sociálního bydlení a na stav romské menšiny, včetně informací o průběhu dotačního řízení ÚVČR.


Rada vlády pro záležitosti romské menšiny (dále jen Rada) je stálým poradním a iniciačním orgánem vlády v oblasti romské integrace. Rada systémově napomáhá integraci Romů do společnosti. Zabezpečuje součinnost resortů odpovědných za realizaci dílčích opatření a plnění úkolů, vyplývajících z usnesení vlády a mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána. Soustřeďuje, projednává a předkládá vládě informace, podklady a návrhy pro tvorbu a uplatňování politiky vlády, které se týkají Romů. Podrobnější informace o složení a úkolech Rady jsou uvedeny v jejím Statutu, způsob jednání upravuje Jednací řád. Činnost Rady (včetně činnosti jejích výborů i pracovních skupin) zajišťuje kancelář, která je organizační součástí Úřadu vlády České republiky. Klíčovými dokumenty Rady je Strategie romské integrace do roku 2020 a Zpráva o stavu romské menšiny v České republice, která je vládě předkládána každoročně vládě na vědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…