Rosatom postaví v Thajsku cyklotronové a radiofarmaceutické centrum

08.09.2017 12:50

Podle smlouvy podepsané v Bangkoku 7. září 2017 postaví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom za použití svých technologií cyklotronové a radiofarmaceutické centrum pro Thailand Institute of Nuclear Technology (TINT). V centru, které postaví společně s thajskou společností Kinetics Corporation Ltd, se budou vyrábět radiofarmaka a provádět výzkum.

Rosatom postaví v Thajsku cyklotronové a radiofarmaceutické centrum
Foto: Rosatom
Popisek: Lékařský cyklotron z produkce Jefremovova institutu

Základ cyklotronového a radiofarmaceutického centra bude představovat cyklotron dosahující energie protonů až 30 MeV, který vyrobí výzkumný ústav Jefremovův institut (součást struktury Rosatomu). Daný typ cyklotronu má být základem pro další rozvoj odvětví s tak vysokou technologickou náročností, jako je jaderná medicína. Radiofarmaka, která budou v laboratořích nového centra vznikat, umožní lékařům efektivně diagnostikovat a léčit celou řadu onemocnění především onkologických a kardiologických.

Kromě toho centrum, které bude mít rozlohu 5400 m2, umožní provádět výzkum v oblasti nových radiofarmak. Dále se zde bude zkoumat změna vlastností materiálů (především polovodičů) při ozařování protony, deuterony a neutrony, radiační koroze materiálů, radiační odolnost radioelektronických přístrojů a struktura jader s nadbytkem neutronů. Centrum bude také používat neutronovou aktivační analýzu.

Realizace tohoto projektu zlepší dostupnost jaderné medicíny nejen v Thajsku, ale v celé oblasti. Díky výzkumným programům získá země kompetence v neenergetických aplikacích jaderných technologií do různých oblastí lidské činnosti a bude se zde rozvíjet kvalifikace pracovníků pro thajský průmysl.

Podle Denise Čeredničenka, generálního ředitele společnosti Rusatom Healthcare, která bude projekt realizovat, potvrzuje podpis dohody konkurenceschopnost ruských technologií oproti analogickým produktům předních světových firem, a to jak z pohledu ceny, tak kvality. „Realizací tohoto projektu získává Jefremovův institut novou referenci v uplatnění svých cyklotronů na zahraničním trhu, což mu do budoucna poskytuje konkurenční výhodu,“ dodává Čeredničenko.

Před podpisem dohody provedlo regionální centrum Rosatomu pro jihovýchodní Asii (sídlí v Singapuru a spadá pod Rusatom International Network) společně se společností Rusatom Healthcare analýzu specifik thajského právního řádu a trhu. Dále proběhlo několik konzultací se zákazníkem a společnost Kinetics Corporation byla vybrána jako generální dodavatel.

„Tento projekt je dalším krokem v realizaci strategie Rosatomu na podporu uplatnění domácího vývoje v oblasti jaderné medicíny na mezinárodním trhu. Ruské technologie a zkušenosti tak umožní provádět v Thajsku výzkum v nejslibnějších oblastech a dále rozvíjet moderní lékařské služby,“ řekl Alexander Merten, prezident společnosti Rusatom International Network.

Společnost Rusatom Healthcare byla založena firmou Atomenergoprom (součást struktury Rosatomu) s cílem rozvíjet výrobu přístrojů pro produkci radiofarmak a průmyslových zařízení na základě radiačních technologií. Pod přímé řízení společnosti Rusatom Healthcare byly převedeny podniky a výzkumné ústavy jako NIITFA (výroba přístrojů), V/O Izotop (produkce radionuklidů), NIFCHI (produkce radiofarmak), Rusreaktor (výroba reaktorů malého výkonu pro produkci radionuklidů) a také dvě centra vyrábějící radiofarmaka pro diagnostiku pomocí PET (pozitronové emisní tomografie) založená na velmi krátce žijících izotopech fluor 18, uhlík 11, dusík 13 a kyslík 15. Strategickým cílem společnosti je řízení a integrace výrobních podniků, aby mohl vzniknout plnohodnotný vnitřní trh s moderními přístroji s vysokou technologickou náročností, s radionuklidy pro jadernou medicínu a s průmyslovými přístroji vycházejícími z radiačních technologií. Součástí těchto cílů je i podpora těchto produktů na mezinárodním trhu.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 300 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících 18,3 procenta veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…