Rosatom představil své kompetence v oblasti malých jaderných reaktorů na pražské konferenci SMR 2017

09.02.2017 14:42

Na konferenci SMR 2017, která se konala 2. února 2017, hodnotili odborníci perspektivy rozvoje trhu s malými jadernými reaktory.

Rosatom představil své kompetence v oblasti malých jaderných reaktorů na pražské konferenci SMR 2017
Foto: red
Popisek: Rosatom

Konferenci organizovala agentura EventEra ve spolupráci s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT a společností ÚJV Řež pod patronátem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. K vystupujícím patřili Ján Štuller, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku; Daneš Burket, prezident České nukleární společnosti; Vladimír Slugeň, předseda Slovenské nukleární společnosti; představitel Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a zástupci českých výzkumných, projekčních a průmyslových organizací.

Program rozvoje malých jaderných reaktorů ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom představil Timur Gabjaš, ředitel pilotního projektu malých reaktorů ve společnosti Rusatom Energy International.

Řekl, že Rosatom v této oblasti nabízí tři koncepty jaderných elektráren s malými reaktory, které vychází z jeho dlouholetých zkušeností s reaktory pro jaderné ledoborce a s provozem malé jaderné elektrárny na Čukotce.

Prvním z projektů, který je podle Gabjaše v nejpokročilejší fázi, je pozemní varianta reaktoru RITM-200, který je původně určen pro jaderné ledoborce LK-60. Tři ledoborce této třídy se v současnosti staví v petrohradských loděnicích Baltského zavodu, první z nich by měl být dokončen koncem letošního roku a v květnu 2016 byla dokončena výroba jeho dvojice reaktorů. S elektrickým výkonem 45 MW je tento reaktor vhodný jako náhrada tepláren a počtem reaktorů se dá naškálovat výkon podle přání zákazníka. Výhodou pro použití v malých přenosových soustavách je také flexibilita výkonu: změna z 30 na 100 % trvá méně než dvě minuty.

Druhým projektem je ABV-6E, který byl vyvinut pro malou plovoucí elektrárnu. Tento autonomní reaktor má elektrický výkon 9 MW a je určen pro ostrovní provozy. Blok je připraven na dodávky, elektřiny, tepla a odsolování mořské vody.

Posledním představeným projektem je SeaShelf s elektrickým výkonem 6,4 MW, který může sloužit jako náhrada dieselgenerátorů v odlehlých lokalitách. Jde o jakousi kapsli nebo jadernou baterku, která je transportovatelná na místo použití včetně jaderného paliva. Jednou z důležitých předností je délka provozu – reaktor může autonomně pracovat až 6 let bez výměny paliva a údržbových prací v lokalitě. Všechny práce na jaderné části se provádí ve speciálním středisku.

K oblastem, kde se očekává největší úspěch malých reaktorů, Gabjaš uvedl: „Stále ještě na světě existují oblasti, které nejsou pokryty jednotnou přenosovou soustavou a právě tyto ‚dieselové oblasti‘ představují potenciál pro malé reaktory. Typicky se rozkládají v arktických oblastech, ale také v Latinské Americe, střední Africe a jihovýchodní Asii.“

V Evropě mohou být tyto projekty použity jako náhrada vysloužilých elektráren spalujících fosilní palivo. V oblasti střední a severní Evropy může být velmi výhodná kogenerace, tedy zabezpečení sídel elektřinou i teplem, přičemž ekonomická návratnost projektu bude lepší díky prodeji tepla jako doplňkového produktu.

Představitel Rosatomu také popsal možnou spolupráci s českými a slovenskými společnostmi při realizaci projektů jaderných elektráren malého výkonu. Podle něj mohou být pro Rosatom zajímavé nabídky českých firem v oblasti projektování a dodávky turbogenerátorů malého výkonu, chladicího systému a další strojírenské produkce.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…