Rosatom slaví své 10. výročí

13.12.2017 14:51

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom oslavila v prosinci 2017 své desáté výročí. Jako dárek si nadělila zahájení betonážních prací v bangladéšské jaderné elektrárně Rooppur, čímž zakotvila na dalším novém trhu.

Rosatom slaví své 10. výročí
Foto: Rosatom
Popisek: Bělojarská jaderná elektrárna - první, druhý a třetí blok

Rosatom má kořeny v bývalých organizacích Ministerstvo atomové energetiky Ruské federace a Federální agentura pro atomovou energii Ruské federace, která se změnila na státní korporaci 1. prosince 2007. Před deseti lety tedy Rosatom nevznikl jako zcela nová společnost, ale změnil svou strukturu tak, aby mohl lépe rozvíjet jadernou energetiku a další obory s vysokou technologickou náročností jak v Rusku, tak v zahraničí.

Díky provedeným změnám ruský jaderný průmysl před deseti lety zahájil zcela novou etapu svého rozvoje, kterou bychom mohli nazvat ruskou jadernou renesancí. Zatímco v roce 2005, kdy ruský prezident nařídil vypracovat plán na reformu systému řízení jaderného průmyslu, probíhala výstavba dvou bloků, která byla zahájena ještě za dob Sovětského svazu, dnes Rosatom staví v zahraničí bloky nejmodernější generace.

V roce 2008, krátce po vytvoření státní korporace, byla zahájena výstavba bloků typu VVER-1200 hned ve dvou lokalitách: Novovoroněžská II a Leningradská II. Jde o projekt, který ruští jaderní inženýři vyvinuli již v novém tisíciletí a který se v únoru 2017 stal prvním provozovaným blokem generace III+ na světě. Za posledních 10 let Rosatom v Rusku a v zahraničí uvedl do provozu 11 jaderných bloků. V současné době staví v Rusku 8 bloků, z čehož u dvou má podle plánu do konce roku 2017 začít spouštění.

V roce 2007 stavěl Rosatom své bloky v zahraničí v Indii, Číně a Íránu a za uplynulých 10 let k těmto zemím, kde již postavené bloky rozšiřuje o nové, přidal Bělorusko, Bangladéš, Maďarsko, Finsko, Turecko a další země. Portfolio zahraničních zakázek na příštích 10 let vzrostlo ze 40 miliard dolarů v roce 2010, odkdy Rosatom tento ukazatel vypočítává, na 133 miliard dolarů v roce 2016. Do tohoto souboru zakázek nepatří jen zakázky na výstavbu jaderných elektráren (v současnosti jde o 34 bloků ve 12 zemích světa), ale i smlouvy na dodávky paliva a komponent pro jaderné elektrárny a na jejich údržbu a modernizace.

Mezi odborníky získávají projekty Rosatomu velmi dobré hodnocení. Íránská jaderná elektrárna Búšehr a indická Kudankulam (obě s reaktory VVER-1000) získaly od nejstaršího amerického energetického časopisu Power ocenění Top Plant za rok 2017 v kategorii jaderné energetiky. Podobné ocenění za rok 2016 obdržel 4. blok ruské Bělojarské jaderné elektrárny s reaktorem BN-800 a za rok 2017 1. blok ruské jaderné elektrárny Novovoroněžská II.

Mezi projekty zahájenými po roce 2007 najdeme i plovoucí jadernou elektrárnu Akademik Lomonosov, která má být uvedena do provozu v roce 2019.

V oblasti dodávek jaderného paliva dosáhl Rosatom úspěchu v roce 2016, kdy uzavřel první smlouvu na komerční dodávky svého paliva TVS-Kvadrat určeného pro západní typy tlakovodních reaktorů. Jde o dodávky do švédské jaderné elektrárny Ringhals a Rosatom vstupuje s tímto typem paliva rovněž na americký trh.

Pod vedením dlouholetého generálního ředitele Rosatomu Sergeje Kirijenka byla zahájena řada programů, které zvyšovaly konkurenceschopnost ruského jaderného průmyslu. Dnes je Rosatom příkladem mnoha ruským firmám v oblastech, jako je transparentnost, efektivní systém zadávání veřejných soutěží a ochrana duševního vlastnictví.

Dalším ukazatelem změn provedených od roku 2007 je objem financí vkládaných do výzkumu a vývoje. V roce 2006 investoval ruský jaderný průmysl do této oblasti přibližně 1 % svých zisků a v roce 2014 se podařilo tento podíl navýšit na 4,5 %, což odpovídá světové praxi.

„Po celou dobu existence naší společnosti nám vždy bylo ctí mít možnost spolupracovat se světovým lídrem v oblasti projektování a výstavby jaderných elektráren - firmou Rosatom. Možnost zúčastňovat se projektů organizovaných Rosatomem nám dávala, dává a věříme, že i bude dávat neopakovatelnou příležitost dostat se do nejvyšších možných pater současné vyspělé technologie v oblasti jaderných elektráren. Tato spolupráce pro nás znamená neustálý vývoj našich produktů a možnost dodávat i do pro nás velice složitě dostupných teritorií. Rosatom pro nás symbolizuje stabilitu, jistotu a rozvoj,“ uvádí Zdeněk Tošner, obchodní ředitel pro export společnosti Kabelovna Kabex.

„Dlouhodobé spolupráce s Rosatomem a společnostmi patřícími Rosatomu si velice vážíme. Obsáhlostí výzkumu mírového využití jaderné energie, aplikací poznatků tohoto výzkumu do praxe a také počtem bloků jaderných elektráren v provozu, ve výstavbě nebo plánu, je Rosatom světovým lídrem. Funkčnost systému jaderných elektráren budovaných Rosatomem a jejich dlouhodobá životnost zajišťuje již několik desetiletí bez problému i pokrytí části potřeby elektrické energie v Česku. Věříme, že spolupráce Rosatomu a naší společnosti bude pokračovat i na dalších projektech,“ řekl u příležitosti tohoto výročí Jan Bulíček, výkonný ředitel ZPA Pečky.

„Společnost Rosatom je naším významným obchodním partnerem v oblasti jaderné energetiky, která je jedním ze základních pilířů obchodní činnosti MSA, a.s. Pravidelně se účastníme všech jeho projektů, realizovaných na území Ruské federace. Naše výrobky dodáváme Rosatomu nejen pro jeho ruské aktivity, ale také pro jeho další projekty v jiných částech světa. V současnosti například realizujeme významný projekt v indickém Kudankulamu a připravujeme dodávky armatur pro Akkuyu v Turecku, maďarský Paks nebo Hanhikivi ve Finsku. Spolupráce MSA, a.s. a společností Rosatom je založena na dlouhodobé vzájemné důvěře, za kterou jsme velmi rádi,“ uvádí Vladimir Kononov, Business Development Manager armaturky MSA.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…