Rosatom uzavřel kontrakt na výstavbu Centra jaderného výzkumu v Bolívii

21.09.2017 18:00

19. září byl ve Vídni podepsán kontrakt mezi Bolivian Nuclear Energy Agency (ABEN) a společností State Specialized Design Institute (patří do ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) na výstavbu Centra jaderného výzkumu a technologií ve městě El Alto v Bolívii.

Rosatom uzavřel kontrakt na výstavbu Centra jaderného výzkumu v Bolívii
Foto: red
Popisek: Rosatom

Centrum bude vybaveno vodou chlazeným reaktorem s nominálním výkonem do 200 kW, multifunkčním experimentálním gama zařízením, a také cyklotronovým a radiofarmakologickým komplexem, inženýrskými budovami a laboratořemi různého zaměření. Investice do projektu činí přes 300 milionů amerických dolarů.

Uvedení prvních objektů centra do provozu se plánuje na rok 2019. Projektová doba provozu centra je 50 let. Po uplynutí této doby může být reaktor modernizován a doba jeho provozu prodloužena.

Centrum zabezpečí široké využití radiačních technologií v zemědělství, medicíně, průmyslu a jiných důležitých oblastech lidské činnosti.

Projekt výstavby centra je v jaderném průmyslu světovým unikátem, protože půjde o nejvýše umístění jaderný reaktor na světě. Bude se nacházet v nadmořské výšce přes 4000 metrů.

Bolívie využila komplexní nabídku Rosatomu, podle které nebude jen postaveno centrum a vybaveno technologiemi, ale také vyškolen a vytrénován personál, vybudována jaderná infrastruktura a poskytována podpora při provozu a údržbě. Dále budou obě země spolupracovat ve vědecké sféře.

Kontrakt za Rusko podepsal generální ředitel společnosti State Specialized Design Institute Vjačeslav Galuškov, a za Bolívii generální ředitelka organizace ABEN Hortensia Jimenes Riverová. U podepsání byl přítomen také generální ředitel Státní korporace Rosatom, Alexej Lichačov a zástupce bolívijského ministra Luis Alberto Echazú.

Generální ředitel Státní korporace Rosatom Alexej Lichačov řekl: „Nabízíme Bolívii nejenom výstavbu nejvýše položeného jaderného vědeckého centra na světě, ale i nejmodernější technologie. Realizace tohoto projektu umožní Bolívii stát se regionálním lídrem v oblasti jaderného výzkumu. Podle výsledků realizace dříve uzavřeného kontraktu na předběžný inženýrský průzkum jsme potvrdili vhodnost lokality a v blízké době společně s našimi bolívijskými kolegy přistoupíme k praktickým krokům výstavby centra.“

Za Rusko se jednání účastnili specialisté společnosti Rusatom Overseas, na projektu se aktivně podíleli zaměstnanci firem ze struktury Rosatomu jako Rusatom International Network, Rusatom Service, NIKIET, Rusatom Healthcare a Science and Innovations. Podepsání kontraktu významně posiluje pozici Rosatomu na světovém trhu neenergetických jaderných technologií, který dnes vykazuje dynamické tempo růstu.

Již přes 50 let výzkumné reaktory přispívají k rozvoji vědeckých inovací a vzdělávání ve více než 50 zemích světa. K dnešnímu dni je po celém světě provozováno 245 výzkumných reaktorů, přičemž 58 zařízení je v provozu na území Ruska. Rosatom postavil přes 120 výzkumných reaktorů v Rusku i v zahraničí.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 300 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících 18,3 procenta veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…