Rostoucí zájem firem o provozní financování indikuje růst ekonomiky

11.12.2014 11:28

Rostoucí hlad firem po penězích značí oživení české ekonomiky. Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) zaznamenala v prvních třech čtvrtletích letošního roku 15 % meziroční nárůst ve financování podnikatelských investic. Roste i zájem o bankovní produkty.

Rostoucí zájem firem o provozní financování indikuje růst ekonomiky
Foto: red
Popisek: BIBBY Financial Services

Banky v boji o nové klienty přitvrdily. V kontextu konkurenčního boje snižují úrokové sazby i nároky na získání úvěru. Celý proces však stále v průměru trvá déle než měsíc a kritéria jsou poměrně přísná, což se mimo jiné projevuje na zvýšeném zájmu o substituční produkty.

V roce 2013 dosáhlo na maximální požadované plnění bankovního úvěru pouze 59 % českých žadatelů. „Riziko zamítnutí u bankovních úvěrů je v Evropě dvakrát vyšší než u nezávislých forem provozního financování,“ tvrdí Michal Gabriel, ředitel factoringové společnosti Bibby Financial Services.

Sektor financování firemních investic těží z toho, že pro značnou část malých a středních podniků jsou stále obtížně dostupné klasické bankovní úvěry. „Adekvátní alternativu pak hledají v produktech členů ČLFA. Obdobný vývoj sledujeme i v mnoha tradičních západních ekonomikách,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 46 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Právě factoring zaznamenal dynamický nárůst. V letošních devíti měsících objem prostředků poskytnutých členy ČLFA v rámci factoringu meziročně stoupl o 12,9 % na 16,6 miliardy korun. Celkový objem pohledávek postoupených na členské firmy ČLFA se přitom meziročně zvýšil o 17,9 % na 115,1 miliardy korun. „Na zájmu o factoring se projevuje to, že je flexibilnější. Pomineme-li speciální podpůrné programy a budeme se bavit o klasickém provozním financování, banka bude po začínajícím podnikateli vyžadovat pozitivní dvouletou, tříletou historii. Factoringové financování má to kouzlo, že se dívá dopředu,“ říká ředitel factoringové společnosti Bibby Financial Services.

O Bibby Financial Services

Bibby Financial Services je v současnosti největší nezávislá factoringová společnost zaměřená na provozní financování malých a středních podniků, která poskytuje finanční řešení pro více než 7000 firem po celém světě. Naše lokální týmy se 47 pobočkami pokrývají evropský, americký a asijsko-pacifický region, pomáhají klientům maximalizovat obchodní příležitosti na domácích trzích i v mezinárodním obchodu.

Bibby Financial Services je součástí skupiny Bibby Line Group (BLG), která nabízí služby business-to-business. BLG je zaměřená na finanční služby, vlastní a provozuje lodě, ubytování v plovoucích botelech, pomáhá při těžbě ropy a plynu, poskytuje smluvní logistické služby, leasing speciálních zařízení, provozuje unikátní lesní parky a síť maloobchodních prodejen. Společnost byla založena v roce 1807 v Liverpoolu Johnem Bibby a sídlí v Duke Street v Liverpoolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…