Rozhlasoví posluchači vybírají Zahraničního Čecha nebo Češku roku

02.08.2016 16:59

Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Radio Praha – vysílání do zahraničí, pořádají anketu Zahraniční Čech/Češka roku. Sami posluchači vybrali 15 osobností mezi, kterými jsou např. Miloš Forman, Eva Jiřičná, Milan Kundera, profesor Karel Pacák nebo antropolog Leopold Pospíšil. Až do 30. srpna může veřejnost na webu zahranicnicechroku.cz vyslechnout jejich příběhy a hlasováním zvolit nejvýznamnějšího Čecha nebo Češku roku.

Rozhlasoví posluchači vybírají Zahraničního Čecha nebo Češku roku
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Cílem ankety je připomenout fenomén Čechů v zahraničí. Mnoho z nich dosáhlo vynikajících úspěchů a mají zajímavé, ba dobrodružné osudy. Jsem rád, že se v anketě sešli ti nejznámější zahraniční Češi i ti méně známí. Těch je totiž většina a považuji za důležité něco se o nich dozvědět,“ říká šéfredaktor stanice Radio Praha Miroslav Krupička.

Většinu z 15 jmen v anketě tvoří osobnosti z oblasti kultury. I proto je anketa zahraniční Čech roku společným projektem Českého rozhlasu Vltava a Radia Praha. Vítěz bude vyhlášen 31. srpna 2016, kdy Radio Praha slaví 80 let od svého vzniku.

Český rozhlas uspořádal anketu Zahraniční Čech poprvé v roce 2012. Tehdy v hlasování posluchačů zvítězila Běla Gran Jensen, norská Češka a zakladatelka hnutí Stonožka, které vybralo přes 100 milionů korun na pomoc dětem v celém světě. Na druhém místě skončil plastický chirurg Bohdan Pomahač, třetí byla bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…