Rozhlasový festival Prix Bohemia Radio zná vítěze

09.11.2013 13:34

30. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio má za sebou finálový večer, na kterém byli vyhlášeni vítězové všech soutěžních kategorií a poprvé předány Ceny Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře. Ve Studiu 1 Českého rozhlasu tak skončil čtyřdenní festival, který přinesl kromě soutěžní přehlídky také odborné a veřejné semináře, debaty s mezinárodními porotami nebo koncerty vážné i alternativní hudby.

Rozhlasový festival Prix Bohemia Radio zná vítěze
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Z celkem 136 přihlášených rozhlasových děl zvítězil v mezinárodní kategorii Dokument francouzský snímek Sesterství z tábora autorů Charlotte Rouault a Benoit Bories. V národní kategorii Drama se na prvním místě umístila adaptace knihy Nemesis, jejímž autorem je Jo Nesbø, v režii Aleše Vrzáka a s překladem Kateřiny Krištůfkové. Dílo s názvem Slovo o hudbě - Griegův Bergen od autora Petra Vebera se stal nejlepším v kategorii Pořad o hudbě. V kategorii Autoanonce (Selfpromotion) zvítězil příspěvek Ranní show – Dabing Evropy 2 autora Karla Kučery. V kategorii Zpravodajský příspěvek zvítězila reportáž Zneužívání dětí polskými kněžími od zahraničního zpravodaje ČRo v Polsku Petra Vavroušky. Cenu Thálie od Herecké asociace za herecký výkon v rozhlasové hře získala herečka Taťjana Medvecká.  

Ceny předal vítězům generální ředitel ČRo Peter Duhan spolu s ředitelem festivalu Prix Bohemia Radio Janem Simonem. Večerem provázelo divadlo VOSTO5, který přenášela stanice Českého rozhlasu Dvojka.  

Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se letos poprvé konal v Praze. Kromě soutěžní přehlídky se v rámci festivalu uskutečnil také slavnostní večer v Obecním domě, který uzavřel oslavy 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání. V zcela zaplněné Smetanově síni zahrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu spolu se sólisty Janem Simonem na klavír a Jitkou Hosprovou na violu. Generální ředitel ČRo Peter Duhan uvedl do rozhlasové síně slávy Lucii Výbornou, Jana Pokorného a rozhlasové legendy Karla Malinu a Karla Tejkala. Cenu Karla Kyncla získal zahraniční zpravodaj Ondřej Houska, Cenu Jiřího Ješe za nejlepší komentář Petr Příhoda. Zároveň předal Peter Duhan poděkování pěti nejštědřejším dárcům rozhlasové sbírky Pomáhejte s námi věnované obětem povodní.  

Na Žofíně proběhl koncert finalistů soutěže Concerto Bohemia, kde zahrál i absolutní vítěz soutěže Žesťový soubor Pražské konzervatoře s dirigentem Jiřím Šedivým. Rozhlasové Studio 1 se otevřelo také pro koncert alternativní hudby, kde zahrál Floex, ve Veletržním paláci zase soubor Ars Acustica.  

Seznam vítězů na prvních třech místech v každé kategorii najdete v příloze tiskové zprávy, více informací o celém festivalu pak na Prix Bohemia Radio.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …