Rozklad Českých drah byl zamítnut, nákup Railjetů proběhl nezákonně

29.10.2014 9:40

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zmítl rozklad společnosti České dráhy, a.s., a potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí ve věci veřejné zakázky „Rekonfigurace netrakčních komfortních jednotek pro dálkovou osobní přepravu“.

Rozklad Českých drah byl zamítnut, nákup Railjetů proběhl nezákonně
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Českým drahám byla za porušení zákona o veřejných zakázkách v tomto zadávacím řízení uložena sankce ve výši 25 000 000 Kč.

Původním záměrem Českých drah byl nákup 16 sedmivozových souprav Railjet, namísto toho však nakoupily 7 sedmivozových souprav a uzavřely opci na 8 osmivozových souprav (rekonfigurace). České dráhy porušily zákon, když zakázku na rekonfiguraci zadaly v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by pro to byly splněny zákonné předpoklady. Tento postup mohl přitom podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Vzhledem k tomu, že zadavatel požadoval zásadní změny původního předmětu plnění, není možno považovat přezkoumávanou zakázku za dodatečné dodávky nebo rozšíření předmětu plnění původní zakázky. Vlakové jednotky poptávané v zakázce na rekonfiguraci se liší od původně poptávaných jak počtem vagónů, tak jejich druhem, změnil se rovněž rozsah zakázky. Například, ani jedna ze souprav Railjet, které České dráhy skutečně nakoupily, není shodná se soupravami, na něž byla vypsána původní zakázka. Podle závěrů Úřadu se tak jednalo o zcela nové plnění.

Úřad v nedávné době uložil Českým drahám rovněž prvostupňovou sankci ve výši 2 miliony korun za smlouvy na úplatné zajištění lokomotiv Taurus (Příloha 1 k Dohodě o proběhu lokomotiv), které zadavatel každoročně uzavíral v letech 2008-2012 (účinnost smluv cca 2009-2013). Předmětné smlouvy nebyly zadány v některém ze zákonem stanovených druhů zadávacího řízení. Proti rozhodnutí již byl podán rozklad, o němž se bude rozhodovat ve druhostupňovém řízení.

Za obdobnou smlouvu sjednanou pro rok 2014 ÚOHS již dříve uložil Českým drahám nepravomocně pokutu 1 milion korun a zakázal plnění ze smlouvy. I v tomto případě je projednáván rozklad zadavatele proti tomuto rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…