Rudolfinum rozezní výkony mladých vítězů soutěže Concertino Praga

03.06.2016 8:41

V pražském Rudolfinu vystoupí 10. června mladí talentovaní hudebníci, vítězové mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga, kterou každoročně pořádá Český rozhlas.

Rudolfinum rozezní výkony mladých vítězů soutěže Concertino Praga
Foto: Pavel Hornik
Popisek: soutěž Concertino Praga

Na koncertu soutěže, která letos slaví 50 let své existence, zahrají mladí umělci z Ruska, Rumunska, Kanady nebo České republiky. Spolu s nimi vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Liborem Peškem. Na pražské vystoupení navážou festivalové koncerty laureátů v pěti jihočeských městech.

Vítězové soutěže budou své výkony obhajovat nejen před publikem, ale také před rozhlasovými mikrofony a kamerami. Koncert nabídne ve svém vysílání již tradičně stanice Vltava. Zazní díla Sergeje Rachmaninova, Ernesta Chaussona, Dmitrije Šostakoviče nebo Antonína Dvořáka, zahrají Elizaveta Ključereva – klavír, Pavla Tesařová – housle, Cornelius Zirbo – violoncello, Arina Pan – klavír, Isabella Perron – housle a absolutní vítězka Concertina Praga 2016 Maria Zajceva - violoncello. Speciálním hostem koncertu je ruský klavírista a absolutní vítěz Concertina Praga 2013 Victor Maslov.

„Těší mě stálý zájem mladých hudebníků z celého světa o soutěž Concertino Praga. Věřím, že letošní vítězové ve své hudební kariéře dojdou stejně daleko jako Václav Hudeček, Dmitrij Sitkovetskij, Stanislav Bunin, Isabelle Faust a další výjimeční hudebníci, kteří touto soutěží prošli. Jsem hrdý na to, že to byl Český rozhlas, který stál u zrodu jejich úspěšné hudební kariéry,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Mladí umělci z celého světa se mezinárodní soutěže Concertino Praga účastní prostřednictvím profesionálních zvukových nahrávek, z nichž vybírá sedmičlenná porota složená z renomovaných světových umělců ty nejlepší.

„Jednou z nejdůležitějších součástí veřejné služby poskytované Českým rozhlasem široké veřejnosti je péče o rozvoj klasické hudby. Jsem velmi rád, že Český rozhlas už plných 50 let poskytuje prostor a zázemí mladým umělcům z domova i ze zahraničí. Přehled velkých umělců současnosti, kteří se v různých letech stali laureáty Concertina, svědčí o tom, že porotci Concertina měli a mají prst na tepně soudobého interpretačního umění,“ uvedl ředitel Výroby ČRo Jiří Mejstřík.

Do 50. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků se přihlásili soutěžící z Německa, Ruska, Slovenska, Bulharska, Rumunska, Gruzie, Ukrajiny, Rakouska, Lotyšska, Kanady a Korey. Českou republiku reprezentovalo devět nahrávek. Absolutní vítězce vydá Český rozhlas profilové CD.

Nad aktuálním 50. ročníkem převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Akci podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, hlavní město Praha, Jihočeský kraj, Státní fond kultury, Rumunský kulturní institut, Nadace Bohuslava Martinů a Nadace Život Umělce. Koncerty se konají za podpory Hlavního města Prahy, Jihočeského kraje a měst Jindřichův Hradec, Třeboň, Bechyně, Český Krumlov. Více informací o soutěži a koncertech je možné najít na concertinopraga.cz.

Program koncertu v pražském Rudolfinu:

Elizaveta Ključereva (Rusko), klavír, 1. cena
Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18, 1. Moderato

Pavla Tesařová (Česká republika), housle, 2. cena
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur op. 35, 3, Finale. Allegro vivacissimo

Cornelius Zirbo (Rumunsko), violoncello, 2. cena
David Popper: Uherská rapsodie op. 68

Viktor Maslov (Rusko), klavír, Absolutní vítěz Concertino Praga 2013
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll op. 23 – 2. Andantino semplice, Allegro vivace assai 3. Allegro con fuoco

***** PŘESTÁVKA *****

Arina Pan (Rusko), klavír, 2. cena
Dmitrij Šostakovič: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 F dur op. 102 – 2. Andante, 3. Allegro

Isabella Perron (Kanada), housle, 1. cena
Ernest Chausson: Poème op. 25

Maria Zajceva (Rusko), violoncello, 1. cena, Absolutní vítězka Concertino Praga 2016
Antonín Dvořák: Koncert pro violoncello a orchestr č. 2 h moll op. 104 – 3. Finale. Allegro moderato

Termíny Jihočeského festivalu Concertino Praga:

13. 6. 2016 Český Krumlov
14. 6. 2016 Bechyně
15. 6. 2016 Třeboň
16. 6. 2016 ZUŠ Jindřichův Hradec
17. 6. 2016 Jindřichův Hradec

Koncert z Rudolfina a Jindřichova Hradce uslyší posluchači Vltavy v přímém přenosu. Ostatní vystoupení z turné po jižních Čechách odvysílá Český rozhlas ze záznamu.

Rezervace vstupenek na nikola.stefkova@rozhlas.cz. Vstupenky na pražský koncert lze též zakoupit v pokladně Rudolfina.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…