Ruku v ruce: majitelé pozemků a ochrana přírody budou postupovat v Českém lese společně

21.12.2016 16:06

Rod Kolowratů se zavázal k šetrnějšímu hospodaření v CHKO Český les. Vyplývá to z veřejnoprávní dohody, kterou dnes podepsali vlastníci pozemků Maximilian Alexander Kolowrat-Krakowský, Francesca Dominika Kolowrat-Krakowská spolu s členkou představenstva Kolowratovy lesy, a.s. Dominikou Kolowrat-Krakowskou a Tomášem Peckertem z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitelem Správy CHKO Český les.

Ruku v ruce: majitelé pozemků a ochrana přírody budou postupovat v Českém lese společně
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Podepsání dohody znamená zásadní posun v péči o přírodní rezervaci Diana [1] a další pozemky.  Ujednání, které bylo uzavřeno na osm let, určuje, jak má majitel pozemků pečovat o jedinečnou chráněnou přírodu a zároveň stanoví, jaká náhrada za omezení hospodaření mu naleží.

„Dohoda dává jistotu oběma stranám – majitel pozemku má přesně stanoveno, co má dělat a zároveň ví, jakou dostane kompenzaci za to, že hospodaří šetrně. Ochrana přírody má záruku, že se potřebná péče o území nebude měnit. Pravidla jsou stanovena dlouhodobě, není nutné vyjednávat každý rok. Jedinečné květnaté bučiny v přírodní rezervaci Diana si takový přístup zaslouží,“ vysvětluje Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Dlouhodobě se snažíme hospodařit způsobem šetrným k životnímu prostředí. Uzavření dohody vítáme zejména z důvodu jasně stanovených požadavků orgánu ochrany přírody na způsob hospodaření v zájmovém území. Můžeme tak v delším časovém horizontu plánovat pěstební postupy a počítat s kompenzací za ztížení hospodaření prostřednictvím finančních náhrad. Dnes podepisovanou dohodu považujeme za krok správným směrem ve spolupráci s chráněnou krajinnou oblastí Český les,“ dodává Dominika Kolowrat-Krakowská.

Vlastníci pozemků a lidé, kteří pozemky obhospodařují, mají na podobu krajiny zásadní vliv. Dohody, v nichž se vlastníku stanoví způsob hospodaření a zároveň finanční náhrada kompenzující jeho ztížení, mohou být pro vlastníky pozitivní motivací k šetrnému obhospodařování krajiny. Agentura ochrany přírody a krajiny je proto připravuje i s dalšími vlastníky pozemků. Obdobná dohoda byla uzavřena například v roce 2013 se společnosti Kinský dal Borgo pro některé pozemky v chráněné krajinné oblasti Český ráj.  

Poznámky:

[1] Přírodní rezervace Diana chrání na dvaceti hektarech jedinečné pralesovité květnaté bučiny. K druhové bohatosti zdejší přírody přispívá velké množství odumírajících a padlých stromů, které umožňují růst rozmanitých druhů hub. V dutinách hnízdí ptáci. Rezervace byla zřízena v roce 1933 a je považována za jeden z nejstarších lesních porostů v Českém lese. Vice na zde.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…