Rusatom Servis poskytne technickou podporu při dostavbě JE Mochovce

12.07.2016 13:15

30. června uzavřely společnosti Rusatom Servis a.s. a Škoda JS smlouvu na technickou podporu při montáži systémů prvního obvodu a seřizovacích pracích při dostavbě třetího a čtvrtého energobloku JE Mochovce. Smlouva je uzavřena na dobu 2 let.

Rusatom Servis poskytne technickou podporu při dostavbě JE Mochovce
Foto: Archiv
Popisek: Jaderná elektrárna Mochovce

Podpis smlouvy se uskutečnil v Rusatom Servis a.s. v rámci jednání o rozvoji vzájemných vztahů a klíčových otázkách spolupráce. Ze strany Rusatom Servis a.s. podepsal smlouvu generální ředitel Jevgenij Salkov, ze strany ŠKODA JS pak předseda správní rady a generální ředitel Josef Perlík a místopředseda správní rady a ředitel útvaru administrativy Sergej Hošenko.

"Je to náš první velký společný projekt se společností ŠKODA JS, o kterém jsme přesvědčeni, že bude plodný a přispěje jak k rozvoji našich společností, tak i celého jaderného průmyslu," řekl Jevgenij Salkov.

"S našimi ruskými kolegy nás spojuje 60 let společné práce a zkušeností, zejména na projektech v České republice a na Slovensku. Chceme v nich nejen pokračovat, ale i je rozšířit a prohloubit. Při práci na každém společném projektu získáváme nové zkušenosti a znalosti," poznamenal předseda správní rady a generální ředitel společnosti ŠKODA JS Josef Perlík.

„Rusko má dnes nepochybně nejvíc zkušeností s výstavbou nových bloků a jejich uvedením do provozu. Proto si myslím, že celá jaderná komunita na Slovensku uvítá společnost Rusatom Service ve spolupráci se Škodou JS do projektu dostavby JE Mochovce. Věříme, že tato spolupráce přinese know-how a zkušenosti, které doposud v projektu dostavby minimálně částečně absentovaly,“ řekl Juraj Klepáč, generální sekretář Slovenské nukleární společnosti.

Jaderná elektrárna Mochovce má čtyři bloky s tlakovodními reaktory typu VVER 440/V-213. První blok elektrárny dodává elektrickou energii do sítě od roku 1998, druhý blok od konce roku 1999. Hrubý výkon každého z bloků byl v roce 2008 zvýšen ze 440 na 470 MW. Každý blok JE Mochovce vyrobí ročně více než 3 000 GWH elektrické energie, což pokrývá přibližně 11 % spotřeby elektrické energie na Slovensku.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku se pozastavila v roce 1992 a znovu začala v listopadu 2008.

Mochovské bloky patří mezi nejnovější jaderné bloky VVER 440/V-213 a těží ze všech zdokonalení, která byla v elektrárně realizována. Mezinárodní expertní týmy se shodly na tom, že elektrárna po realizaci bezpečnostních opatření splňuje všechny mezinárodní standardy a úroveň jaderné bezpečnosti a ohodnotili její spolehlivost jako mimořádně vysokou.

Akciová společnost Rusatom Servis je součástí elektroenergetické divize státní korporace Rosatom. Společnost poskytuje zahraničním JE s VVER celou škálu služeb a dodávek nezbytných k zajištění provozu a oprav. Společnost je činná prakticky ve všech cizích zemích, které provozují JE s VVER.

Na čínském, íránském, bulharském a arménském trhu zaujímá akciová společnost Rusatom Servis vedoucí pozici, jakožto hlavní dodavatel prací v oblasti prodloužení doby provozu, realizace plánovaných preventivních oprav a modernizace zařízení JE VVER. Na zahraničních trzích si akciová společnost Rusatom Servis vytvořila portfolio zakázek v hodnotě přibližně 500 mil. USD.

Společnost ŠKODA JS a.s. patřící do Skupiny OMZ stála u počátků české a slovenské jaderné energetiky, je přední inženýrskou a výrobní společností a má zkušenosti s výstavbou a servisem jaderných elektráren po celém světě. Společnost Škoda byla založena v roce 1859, od roku 1956 zahájila svou činnost v jaderné energetice. Po dobu své existence společnost dodávala inženýrské služby, zařízení a servis pro JE, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA a na Dálném Východě. Do dnešního dne společnost ŠKODA JS a.s.  vyrobila a dodala 21 kompletních reaktorů typu VVER-440 a tři kompletních reaktorů typu VVER-1000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…