Rusko-česká smíšená obchodní komora: V Praze se konala konference o vízových otázkách

17.06.2013 16:30

V minulém týdnu se v hotelu Diplomat v Praze konala konference o vízových otázkách, zejména proč je pro zahraniční obchodníky a investory tolik složité získat povolení k pobytu na území ČR. V konferenční místnosti se sešli přední představitelé podnikatelů, mezi nimi také členové Rusko-české smíšené obchodní komory, Hospodářské komory ČR, ale i zástupci vysokých státních institucí, vedení Česko-indické smíšené obchodní komory či zastoupení Mezinárodního svazu mládeže.

Rusko-česká smíšená obchodní komora: V Praze se konala konference o vízových otázkách
Foto: Rusko-česká smíšená obchodní komora
Popisek: Rusko-česká smíšená obchodní komora

O problematickém získání povolení k pobytu na území ČR se již delší dobu spekuluje, v čem tkví podstata komplikovaného procesu. Na svolané konferenci vystoupilo hned několik předních advokátů z významných pražských advokátních kanceláří, kteří zkoušeli popsat průběh udělování víz a povolení k pobytu na území ČR z různých úhlů. Závěrem se navzájem shodli především na dvou bodech – velmi přísné podmínky ke splnění kritérií a problematika délky a dodržení procesních lhůt. K dalším kritizovaným systémům patřil také Visapoint a chybějící úpravy povolení k pobytu, jako je například rakouský „Business trip“ či německé „Investorské povolení k pobytu“.

Na prezentace aktuálních problémů reagovali hosté konference dotazy zejména na možnost změny. Zdali je možné v České republice očekávat vývoj situace k lepšímu, nebo minimálně zajištění vstřícnějších podmínek pro zájemce o podnikání a investice v ČR. V souvislosti s touto otázkou proběhla krátká diskuze, závěrem které se účastníci konference dohodli na vzájemné spolupráci a dalšímu postupu směrem ke státní správě – přípravě materiálů pro Poslaneckou sněmovnu, Senát ČR a související orgány.

Závěrem konference zaznělo prohlášení senátora MUDr. Vladimíra Drymla, člena zahraničního výboru Senátu ČR, že ani političtí zástupci nejsou s velmi problematickým systémem spokojení. Senátor vybídnul účastníky konference ke vzájemné spolupráci se zahraničním a ústavně-právním výborem Senátu ČR, aby došlo k neprodlenému vypracování pozměňovacího zákona, který by upravoval vztahy České republiky se zahraničními obchodními partnery a investory.

V dalším období nyní zástupci Rusko-české smíšené obchodní komory společně v součinnosti s ostatními účastníky konference budou pokračovat v jednání o vízových otázkách pro přípravu návrhu k úpravám úředního postupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…