Ruských turistů k nám přijede na Velikonoce o 15 procent méně

03.04.2015 13:48

Statisíce zahraničních turistů přijíždí do ČR na Velikonoce. Nejčastěji k nám jezdí Němci, Rusové, Italové, Slováci a Poláci; ruských turistů přijede min. o 15 % méně.

Ruských turistů k nám přijede na Velikonoce o 15 procent méně
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Velikonoce patří v ČR spolu s Vánocemi a Silvestrem k nejvytíženějšímu období cestovního ruchu. Během velikonočních termínů navštíví ČR přes 310 tis. zahraničních turistů, z toho přibližně dvě třetiny zavítají do Prahy. Období Velikonoc využívají pro svou dovolenou na prodloužený víkend nejvíce Evropané - Němci, Italové, Slováci, Poláci, Britové a Francouzi. Pozadu nejsou ani Američané, kterých v průběhu dubna přijede do ČR okolo 30 tis., a turisté z asijských zemí (přes 70 tis. v dubnu).

Italové a Španělé přijíždějí do ČR týden před Velikonocemi a na svátky se vracejí domů, naopak např. Němci a Rakušané přijíždějí do Čech od čtvrtka či pátka a jejich zvýšená přítomnost trvá až do Velikonočního pondělí. Němečtí turisté si v Čechách volí pro svou velikonoční dovolenou nejen poznávací typ zájezdu v Praze, ale také lázeňské pobyty a turistiku v Krkonoších.

U segmentu ruských cestujících jsou letos očekávány další poklesy příjezdů. Hlavní jarní sezóna pokračuje na Květnové svátky, během kterých Rusové cestují nejvíce a také hodně utrácejí. Současná krize v příjezdovém cestovním ruchu z Ruské federace do ČR je však velmi výrazná a dotkne se i Květnových svátků. České cestovní kanceláře a agentury specializující se na klientelu z Ruska vnímají pokles příjezdů zásadním způsobem.

Hlavním důvodem nižšího zájmu o cestování je zdražení všech vstupů v Rusku, kvůli rostoucím cenám pohonných hmot a slabému rublu. Rovněž sankce a negativní vyjádření evropských politiků vůči politice Ruska mají nepříznivý vliv na chuť Rusů cestovat do Evropy. Proto v současné době cestují Rusové po své zemi, jezdí na dovolenou např. do lázní Soči, Anapa, Kavkazkije mineralnyje vody ad. Již vloni na Velikonoce jsme zaznamenali meziroční pokles počtu příjezdů ruských turistů ve výši 14 % (67 tis.), letos lze očekávat další pokles okolo 15 % oproti loňsku. Jen v dubnu 2014 přicestovalo do ČR o 10.000 ruských turistů méně, než v dubnu 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…