Růst ekonomické aktivity byl v závěru loňského roku lehce pod prognózou ČNB

04.03.2017 20:46

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 4. čtvrtletí roku 2016

Růst ekonomické aktivity byl v závěru loňského roku lehce pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 1,9 %. V mezičtvrtletním vyjádření se přitom ekonomická aktivita zvýšila o 0,4 %. V porovnání s prognózou ČNB byl vykázaný ekonomický růst v závěru loňského roku nižší o 0,2 procentního bodu v meziročním vyjádření a o 0,1 procentního bodu v mezičtvrtletním  vyjádření. V úhrnu za celý rok 2016 vzrostla ekonomická aktivita o 2,3 %.

Mírná odchylka meziročního růstu HDP v závěru roku od prognózy ČNB směrem dolů byla dána hlubším poklesem tvorby hrubého kapitálu, a to v důsledku výraznějšího propadu fixních investic při naopak o něco vyšším přírůstku stavu zásob. I v posledním loňském čtvrtletí tak velmi pravděpodobně přetrvával výrazný negativní vliv poklesu vládních investic z důvodu jen pozvolného náběhu nového programového období fondů EU. Také meziročně stagnující spotřeba vlády zaostala za očekáváním ČNB. Naopak kladný příspěvek čistého exportu byl oproti prognóze výraznější, přičemž celkový vývoz rostl ve srovnání s prognózou mírně rychleji, zatímco výhled vývoje dovozu zboží a služeb se zhruba naplnil. I tak ovšem zůstal růst vývozu v závěru loňského roku utlumený. Pokračující robustní růst spotřeby domácností odpovídal predikci. Tato složka poptávky tak nadále zůstává nejvýraznějším a rovněž nejstabilnějším tahounem domácího ekonomického růstu.

V souhrnu lze konstatovat, že ve čtvrtém čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému lehkému zrychlení růstu HDP, byť v poněkud menší míře, než ČNB předpovídala. Podle stávající prognózy centrální banky poroste česká ekonomika v letošním i příštím roce tempem 2,8 %. V očekávaném zrychlení hospodářského růstu oproti roku 2016 se bude odrážet obnovené zvyšování fixních investic, v jejichž rámci oživí zejména dynamika vládních investic spolufinancovaných z evropských fondů. Spotřeba domácností nadále stabilně poroste. Ekonomiku bude podporovat i urychlení růstu vývozu. Měnové podmínky zůstávají nadále uvolněné, po ukončení kurzového závazku ČNB se začnou posouvat k neutrálnímu nastavení.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…