Růst ekonomické aktivity ve 4. čtvrtletí 2018 se nacházel nad prognózou ČNB

03.03.2019 10:39

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 4. čtvrtletí roku 2018

Růst ekonomické aktivity ve 4. čtvrtletí 2018 se nacházel nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 2,8 %. V mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita zvýšila o 0,9 %. V úhrnu za celý loňský rok vzrostla česká ekonomika o 3 %.

Vykázaný ekonomický růst byl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku nad prognózou ČNB, a to jak v meziročním, tak i v mezičtvrtletním vyjádření. Na rychlejší meziroční dynamiku HDP oproti prognóze působil především méně záporný příspěvek čistého vývozu. Ten byl dán vyšší než očekávanou dynamikou vývozu zboží a služeb, zatímco vývoj celkového dovozu odpovídal prognóze. Rychleji, než prognóza předpovídala, rostla také spotřeba vlády. Za prognózou naopak zaostala spotřeba domácností, když její růst koncem roku znatelně zvolnil. Prognóza hrubé tvorby kapitálu se pak zhruba naplnila, což se týkalo jak vývoje fixních investic, tak změny stavu zásob.

V souhrnu lze konstatovat, že opětovné mírné urychlení růstu české ekonomiky, které prognóza ČNB předpovídala pro letošní rok, pravděpodobně započalo již v závěru roku loňského. Podle stávající prognózy ČNB poroste česká ekonomika v letošním i příštím roce tempem blízko 3 %, což bude odpovídat jejímu dlouhodobě rovnovážnému vývoji. Růst bude tažen především spotřebou domácností, která bude odrážet především rychlé zvyšování jejich příjmů. Vedle toho bude růst ekonomiky podporován vývojem celkových investic. Firemní investice budou nadále motivovány rostoucí poptávkou a stále zřetelnějším nedostatkem volné pracovní síly. Také vládní investiční výdaje dále porostou v důsledku zvýšeného čerpání evropských fondů. Fiskální politika bude k růstu domácí poptávky v letošním roce přispívat rovněž prostřednictvím výrazného zvýšení běžných výdajů.

Petr Král, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…