S cukrovkou se léčí 541 tisíc klientů VZP. Péče o ně stojí 6,5 miliardy

08.11.2016 15:17

Těsně pod hranici 6,5 miliardy korun se vyšplhala částka, kterou v uplynulém roce zaplatila VZP za péči o své klienty s cukrovkou. Za poslední tři roky jde o nárůst výdajů o 400 milionů. Neustále také přibývá pacientů, kteří si od lékařů vyslechnou tuto diagnózu. Prevence je možná jen částečně a spočívá ve zdravém stravování, udržování normální váhy a dostatku pohybu. Pojišťovna proto svým klientům přispívá mimo jiné i na pohybové aktivity a loni jim na příspěvcích vyplatila rekordních 150 milionů.

S cukrovkou se léčí 541 tisíc klientů VZP. Péče o ně stojí 6,5 miliardy
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu cukrů. Na pondělí 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V uplynulém roce vykázali lékaři tuto diagnózu u více než 540 tisíc klientů VZP.

Více než 60 % všech výdajů za péči o klienty s cukrovkou připadá na léky na recept. Loni za ně VZP zaplatila 3,98 miliardy korun. Nejvíce diabetiků eviduje pojišťovna dlouhodobě ve středních Čechách, v Jihomoravském kraji a v Praze. Největší nárůst pak zaznamenala v Libereckém kraji, na Vysočině a v karlovarském regionu.

Kromě příspěvků na pohyb nabízí VZP nemocným s diabetem také další zvláštní benefity, určené výhradně pro ně. Příspěvky až do výše 500 korun mohou dostat například na nákup příslušenství k inzulínové pumpě, na diagnostické proužky pro stanovení hodnot glukózy v krvi, na dezinfekci kůže před odběrem krve či před aplikací inzulínu atd. Podrobnosti najde každý na stránkách Klubu pevného zdraví (ZDE).

Příspěvky pro letošní rok je přitom nutné vyčerpat už do konce tohoto měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …