S fungováním europarlamentu se děti seznámily prostřednictvím mýtů

24.06.2016 14:01

Prostřednictvím mýtů se mohli seznámit s fungováním Evropského parlamentu žáci a studenti z Litoměřicka, kteří se setkali se zástupci Evropského parlamentu na semináři Fakta versus mýty o EU. Seminář pořádala na konci května Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR spolu s Národním parlamentem dětí a mládeže.

S fungováním europarlamentu se děti seznámily prostřednictvím mýtů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Kolik má Evropský parlament poslanců? Jak často je plenární zasedání a co se na něm řeší? Co je to rezoluce? Jaké má Evropský parlament kompetence s ohledem na Radu ministrů i Evropskou komisi? A mnoho dalších informací se mohli účastníci semináře dozvědět v první části semináře, ve které se seznámili s fungováním Evropského parlamentu prostřednictvím mýtů, které často všichni slýcháváme nejen v médiích.

V druhé části semináře měli žáci a studenti možnost pohovořit s poslanci Evropského parlamentu, Ditou Charanzovou (ALDE) a Luďkem Niedermayerem (EPP), kteří byli hlavními hosty semináře. Mladé posluchače zajímalo, jak vypadá běžný den europoslance, co vše tato pozice obnáší nebo třeba jak náročné je mít projev, který je zpravidla časově omezen na délku 60 vteřin. Další otázky se týkaly třeba krize v Řecku i na Ukrajině, názoru poslanců na referendum o setrvání UK v EU či jaké vztahy má Evropská unie s USA. Poslanci také zdůraznili potřebu cizích jazyků a zkušenosti ze zahraničí v podobě studia či zapojení se do projektu v rámci Erasmu +.

Pro zpestření diskuze byla použita aplikace Sli.do, která umožňuje všem aktivně se zapojit do dění, v reálném čase hlasovat nebo položit svou otázku bez stresu, prostřednictvím mobilního telefonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…