S příchodem jara se virus zika může rozšířit do Evropy

15.02.2016 11:20

Připravte se na ochranu svých obyvatel, vyzvala evropské státy WHO.

S příchodem jara se virus zika může rozšířit do Evropy
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje Evropu před možným rozšířením viru zika, který řádí zejména v Jižní Americe a pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu mozku lidských plodů. V zimních měsících se virus, který přenášejí komáři rodu Aedes, zatím nešíří, to se však podle WHO může změnit s příchodem jara a léta. Organizace už dříve kvůli viru zika vyhlásila takzvaný mezinárodní krizový stav (informovali jsme zde).

„Nyní nastala doba, aby země připravily opatření ke snížení rizika pro své obyvatele,“ uvedla ředitelka evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Zsuzsana Jakabová. „Každá evropská země, v níž se komáři druhu Aedes vyskytují, může být ohrožena rozšířením viru zika,“ dodala.

Podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) z října 2015 se komár egyptský (Aedes aegypti), který je přenašečem viru zika v Latinské Americe, v Evropě vyskytuje hlavně v Gruzii a jihozápadním Rusku, na Madeiře a zavlečen byl také na jih Nizozemska.

ECDC však varovala, že přenašečem viru by se mohl stát i komár tygrovaný (Aedes albopictus), který se stabilně vyskytuje v jihovýchodním Rusku, ale i ve všech jihoevropských státech u Středozemního moře od Řecka, Itálii, Francii a Španělsko po Čechy velmi oblíbené Chorvatsko. Tento druh byl v roce 2012 ojediněle zachycen i na jižní Moravě u Mikulova.

Česko podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka situaci kolem viru zika monitoruje. Okamžitě diagnostikovat onemocnění jsou připraveny tři tuzemské laboratoře. Těhotným ženám se nedoporučuje cestovat do postižených oblastí.

Podle zpráv úřadů v americkém Texasu už došlo k přenosu viru zika i pohlavním stykem. Podle WHO je nutné zjistit, za jakých podmínek, jak často a s jakou pravděpodobností je virus skutečně sexuálně přenosný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…