S prvním náměstkem ministra zahraničí Sýrie jednali zástupci českého rezortu

24.04.2016 22:35

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa jednal dne 21. dubna 2016 s prvním náměstkem ministra zahraničních věcí Syrské arabské republiky Fajsalem Mikdádem a náměstkem ministra pro evropské záležitosti Aymanem Súsánem.

S prvním náměstkem ministra zahraničí Sýrie jednali zástupci českého rezortu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Návštěva navazuje na konzultace náměstka ministra Tlapy v Damašku v listopadu 2015. Fajsala Mikdáda přijali také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a  náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek.

Představitelé MZV ČR potvrdili, že ČR plně podporuje implementaci relevantních rezolucí RB OSN k Sýrii a snaží se svým dílem přispět k jejich implementaci. ČR jako členská země EU rovněž podporuje závěry Rady EU pro zahraniční záležitosti k Sýrii a i závěry Mezinárodní podpůrné skupiny pro Sýrii (ISSG).

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek poukázal na fakt, že ČR je jedinou zemí EU, která nikdy svůj zastupitelský úřad v Damašku neuzavřela a neodvolala ani svého velvyslance z Damašku. Přítomnost ČR v Sýrii podle ministra umožňuje aktivně komunikovat se syrskými institucemi v zájmu naplňování relevantních rezolucí RB OSN. Ministr Zaorálek zároveň vyzval syrskou vládu, aby se zasadila o nalezení konsenzu v rámci ženevských jednání a naplňování rezolucí RB OSN včetně zajištění přístupu humanitární pomoci do všech regionů a propuštění zadržených osob.

„Syrské straně jsme tlumočili nutnost  implementace relevantních rezolucí RB OSN k Sýrii
a výstupů jednání Mezinárodní podpůrné skupiny pro Sýrii (ISSG). Vyjádřili jsme podporu politickým jednáním o urovnání konfliktu, které probíhají v Ženevě, a poukázali na důležitou roli EU při hledání mírového řešení,“ uvedl náměstek Tlapa. „Zdůraznili jsme zároveň nezbytnost zachovat inkluzivitu politických jednání. Syrské straně jsme tlumočili naši podporu vyjednávacímu úsilí zvláštního vyslance GT OSN pro Sýrii Staffana de Mistury. Apelovali jsme současně na nutnost dodržovat příměří, aby bylo možné dopravit humanitární pomoc do obležených oblastí,“ dodal Martin Tlapa.

V souvislosti s kritickou humanitární situací v Sýrii náměstek Tlapa řekl, že syrská strana poskytla informace ohledně humanitárních potřeb a zdůraznil, že ČR poskytuje od počátku konfliktu humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř země i syrským uprchlíkům v regionu. V období 2012 – 2014 poskytla cca 100 mil. Kč, v roce 2015 pak celková pomoc dosáhla 170 mil. Kč.

ČR se rozhodla posílit svoji humanitární pomoc dodatkem k českým příspěvkům do společných evropských fondů na pomoc Sýrii. Nyní se kompletuje mimořádná dodávka humanitární pomoci, kterou Český červený kříž poskytne své partnerské organizaci Syrskému arabskému červenému půlměsíci. Tato humanitární pomoc bude do Damašku dopravena letecky.

Prvního náměstka syrského ministra zahraničí Fajsala Mikdáda přijal také místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Mikdád jednal i s předsedou zahraničního výboru PSP ČR Karlem Schwarzenbergem a s místopředsedou PSP ČR Vojtěchem Filipem. Během své cesty se Fajsal Mikdád ještě setká s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a také se zástupci Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory.

Ministr Zaorálek a náměstek Tlapa jednali s prvním náměstkem ministra zahraničí Sýrie
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …