S úpravami registru půdy LPIS jsou lidé spokojeni

06.01.2016 16:06

Registr půdy LPIS, spravovaný Ministerstvem zemědělství, prošel v uplynulých dvou letech řadou rozsáhlých úprav. Z rozsáhlé ankety mezi uživateli vyplývá, že se změnami jsou lidé spokojeni. Tři čtvrtiny respondentů hodnotí nové uživatelské prostředí velmi pozitivně.

S úpravami registru půdy LPIS jsou lidé spokojeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

„Anketu jsme spustili na konci loňského srpna. Jejím cílem bylo zjistit spokojenost uživatelů s novou podobou aplikace a shromáždit případné podněty pro její další rozvoj. Během pěti týdnů se ankety zúčastnilo 2 191 respondentů, zapojit se mohli všichni aktivní uživatelé aplikace,“ řekl náměstek pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií Zdeněk Adamec.

Nové uživatelské rozhraní hodnotí tři čtvrtiny uživatelů velmi pozitivně, tedy známkou 1 – 2 (dle školního známkování). Jen 7 % dotazovaných má nové rozhraní za nedostatečné. Ještě lépe hodnotí lidé práci s mapou v LPIS. Zlepšení zaznamenalo 88 % uživatelů, zhoršení pouhé jedno procento. Změny se ale dotkly i nemapové části aplikace, kde je s fungováním spokojeno dokonce 98 % respondentů. Problémy vidí někteří jen se složitostí ovládání, rychlostí načítání aplikace nebo s potížemi s tiskem.

Po změnách došlo i k mírnému zvýšení objemu informací, které se v aplikaci LPIS zobrazují. Jejich nedostatek vnímají pouhá 4 % uživatelů, více než 95 % respondentů je spokojených. Zmiňované nedostatky se týkají dat z katastru nemovitostí a rovněž možnosti vyhledávání.

Aplikace LPIS je rozsáhlá a obsahuje i některé méně používané funkce. Není proto překvapením, že z průzkumu také vyplynulo, že uživatelé nevědí o všech funkcích, které LPIS nabízí a které jsou popsány v uživatelské příručce. Informatici z MZe proto vytvořili na webu ministerstva v Portálu farmáře sekci s nejčastějšími dotazy k aplikaci LPIS.

Registr půdy LPIS je největším zemědělským registrem, ve kterém se primárně eviduje využití zemědělské půdy. Jeho hlavním účelem je ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu. LPIS rovněž nabízí širokou škálu dalšího využití, například zákonné evidence použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, lokalizace ohnisek nákaz zvířat a celou řadu dalších.

LPIS byl spuštěn v březnu 2004 a v současné době jej denně používá až 1500 unikátních uživatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…