SANEP: Drtivá většina zaměstnanců je pro zrušení karenční doby

25.04.2018 11:44

Výsledky bleskového průzkumu mezi zaměstnanci na téma karenční doby ukazují jednoznačnou a téměř absolutní podporu zrušení karenční doby. Ta má totiž za následek u většiny zaměstnanců přecházení nemocí, což však ve svém důsledku vede jak ke zhoršení zdravotního stavu jak samotných nemocných, tak i k přenášení nemocí na jejich spolupracovníky.

SANEP: Drtivá většina zaměstnanců je pro zrušení karenční doby
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: grip - ilustrační foto.

S návrhem změny zákona na zrušení stávající třídenní karenční doby aktuálně v souhrnu souhlasí 85,3 % zaměstnanců.

Stávající karenční doba, kdy zaměstnanci po dobu prvních tří dnů pracovní neschopnosti nemají nárok na náhradu mzdy má dle názoru 42,8 % dotázaných zaměstnanců za následek přecházení nemocí a následně dlouhodobou nemocnost či hospitalizaci.

Dalších 40,9 % zaměstnanců se pak domnívá, že stávající třídenní karenční doba má za následek přenášení nemocí na spolupracovníky při přecházení nemocí.

Pouze 7,1 % dotázaných zaměstnanců se domnívá, že stávající karenční doba zabraňuje simulování nemoci.

Názor, že stávající třídenní karenční je trestem za onemocnění a ohrožuje zdraví, sdílí v souhrnu 53,1 % dotázaných zaměstnanců.

Dle názoru dalších 17,3 % respondentů měla být karenční doba dávno zrušena a bez zajímavosti není ani názor 11,4 % zaměstnanců, dle jejichž názoru ve svém důsledku zrušení karenční doby sníží celkovou nemocnost, neboť se nebudou přecházet lehké virózy, které tak většinou přecházejí ve dlouhodobou nemocnost.

Za velmi alarmujícím zjištěním lze považovat názor 48,7 % zaměstnanců, kteří uvádí, že v případě onemocnění chřipkovou virózou nebo jinou formou virového onemocnění, do práce většinou přesto jdou a nemoci přecházejí.

Placené dovolené před neplacenou třídenní karenční dobou pak dává v případě virózy přednost 13,5 % dotázaných zaměstnanců.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…