SANEP: Favoritem prvního kola přímé prezidentské volby je Miloš Zeman

30.11.2017 11:55

V hypotetickém prvním kole přímé prezidentské volby by v listopadu při volební účasti 62,5% voličů se ziskem 30,2% voličských hlasů, zvítězil stávající prezident Miloš Zeman, následován v pořadí druhým Jiřím Drahošem s podporou 23,6% hlasů.

SANEP: Favoritem prvního kola přímé prezidentské volby je Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Poměrně zajímavým zjištěním je, že expremiér Mirek Topolánek, který vstoupil do prezidentského klání na poslední chvíli, se umístil na třetím místě se ziskem 16,8% voličských hlasů.

Až na čtvrté příčce se pak se ziskem 9,7% voličských hlasů umístil Michal Horáček.

Stávající prezident Miloš Zeman nachází podporu zejména u voličů KSČM, SPD, ČSSD, ale i hnutí ANO, Pirátů a nevoliči, a to zejména ve věku 50+ se základním či středním odborným vzděláním. Voliči Miloše Zemana jsou pak v drtivé většině z venkova.

Největší rival Miloše Zeman Jiří Drahoš pak zejména oslovuje voliče TOP 09, KDU-ČSL, ODS, STAN, ale i hnutí ANO napříč věkovým spektrem, vysokoškolským a středoškolským vzděláním s maturitou. Jasnou podporu má Jiří Drahoš pak zejména ve velkých městech.

Není bez zajímavosti, že třetí Mirek Topolánek získává podporou zejména mezi bývalými voliči ODS, ale i bývalými voliči TOP 09 či u části voličů hnutí ANO.

Aktuálně 18,3% voličů, kteří jsou rozhodnuti jít k prezidentským volbám se svojí volbou váhají a rozhodují se mezi několika kandidáty. Nejvíce váhající voliči preferují Pavla Fischera, o jehož podpoře uvažuje 21,7% váhajících voličů. Případnou podporu Jiřího Drahoše pak zvažuje 20,5% váhajících voličů a Mirka Topolánka 11,7% váhajících voličů. K případné volbě Michala Horáčka se pak přiklání 11,2% váhajících voličů a o podpoře Miloše Zemana uvažuje 9,9% váhajících voličů.

 

ZDRAVOTNÍ STAV PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

O zdravotní stav stávajícího prezidenta Miloše Zemana se v souhrnu zajímá 61% veřejnosti.

Za dobrý a do budoucna stabilizovaný považuje stávající zdravotní stav hlavy státu 16,5% respondentů.

Jako nepříliš dobrý, ale pro výkon prezidentské funkce zcela uspokojující, vnímá stávající zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana 33,2% dotázaných.

Ukazuje se tak, že většinová část domácí populace nevidí ve stávajícím zdravotním stavu hlavy státy žádný zásadní problém. Prezident Miloš Zeman je u svých voličů a příznivců dlouhodobě kladně vnímán zejména pro své jasné názory na uprchlickou problematiku a kladení důrazu na hájení národních zájmů, které tak jasně převládají nad případnou obavou z jeho zdravotního stavu...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…