SANEP: Favoritem voleb je hnutí ANO. Největší nárůst má Trikolóra, na hranici volitelnosti se ocitaly ČSSD i TOP 09

03.12.2019 12:50

Ačkoli hnutí ANO oproti měření, které realizovala společnost SANEP letos na jaře, mírně oslabilo, i v současné době je jednoznačným favoritem voleb do Poslanecké sněmovny ČR.

SANEP: Favoritem voleb je hnutí ANO. Největší nárůst má Trikolóra, na hranici volitelnosti se ocitaly ČSSD i TOP 09
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Strana premiéra Andreje Babiše hnutí ANO 2011 se aktuálně těší přízni 29,2% voličů. Zajímavým faktem je, že voličskou přízeň neovlivnily ani nedávné demonstrace, které se konaly v souvislosti s oslavami 30. výročí „Sametové revoluce“. Tato skutečnost je dána nejspíše tím, že to ve své podstatě nebyl „hlas lidu“ demonstrující proti vládě Andreje Babiše, jako spíše shromáždění hlasů příznivců opozičních stran.

Na druhém místě se s 10,8% voličské podpory umístila Občanská demokratická strana, která však zažívá propad voličské přízně nejen díky odchodu Václava Klause ml. a založení jeho nového politického subjektu Trikolóra, ale také kvůli tématům a především způsobům, kterými se předseda strany ODS Petr Fiala snaží oslovit své voliče.

Na třetím místě se umístila Česká pirátská strana, která dlouhodobě těžila ze ztráty voličského elektorátu občanských demokratů. Lze konstatovat, že Piráti v současné době čelí dosud největšímu propadu přízně voličů. Podle analytiků společnosti SANEP může stát za tímto příkrým propadem voličské podpory nejen působení pražského primátora Zdeňka Hřiba, ale i neustálé vnitrostranické neshody a mediální kauzy, kterým se dlouhodobě věnovala řada předních českých médií. V listopadu by Piráty pod vedením předsedy Ivana Bartoše volilo pouhých 8,9% voličů.

Čtvrté místo obsadila SPD pod vedením Tomia Okamury. Stranu přímé demokracie by v současné době volilo 7,8% voličů.

Největší nárůst volebních preferencí zaznamenala nově vzniklá strana založená Václavem Klausem ml. Trikolóra. Ta by dnes získala hlasy rovných 7% voličů a byla by tak pátou nejsilnější stranou v Poslanecké sněmovně ČR.

Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostala KSČM se ziskem 6,4% hlasů, a dále KDU-ČSL a ČSSD. Tyto dvě strany se však ociltly na hraně volitelnosti. Lidovce by v současné době volilo 5,5% voličů, sociální demokraty pak pouhých 5,2% voličů.

Pod pětiprocentní hranicí, a tedy před branami Poslanecké sněmovny, by v listopadu zůstala TOP 09 (4,5%) a hnutí STAN (4%).

Výsledy šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

SANEP

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 21. – 27. listopadu 2019 na vybrané skupině 1.926 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 17.986 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 54,2% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…