SANEP: Hnutí ANO oslabuje, posilují Piráti, ODS a SPD

08.04.2018 14:43

Volební preference březen 2018

SANEP: Hnutí ANO oslabuje, posilují Piráti, ODS a SPD
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Vítěz loňských sněmovních voleb hnutí ANO si sice nadále udržuje naprosto jednoznačnou vedoucí neohroženou pozici, nicméně ve srovnání s minulým měsícem je zjevný pokles voličské podpory. Hnutí ANO se aktuálně těší přízni 30,7 % voličů, což je však o 1,4 procentního bodu méně ve srovnání s minulým měsícem. Andrej Babiš se nadále potýká jak s neúspěšným sestavením vlády, tak i s trvající kauzou Čapí hnízdo, což jeho voliči doposud nevnímali jako zásadní problém. To se však i v souvislosti s řadou výroků a postojů Andreje Babiše ve vztahu k zahraničním a domácím politickým tématům a rozhodnutím začíná měnit. I přesto, že pokles voličské podpory neohrožuje jednoznačnou politickou dominanci hnutí ANO, je zjevné, že voličům již může docházet trpělivost.

Druhá příčka náleží Pirátům, kteří nadále posilují a aktuálně se těší přízni 12,8 % voličů. Piráti tak na prvním hnutí ANO ztrácí 17,9 procentních bodů a rozhodně stranu Andreje Babiše neohrožují, nicméně Piráti získávají přízeň voličů ve všech krajích, a mohou tak zásadně zasáhnout do nadcházejících komunálních voleb.

Třetí nejsilnější stranou je v březnu ODS, která se těší přízni 12,3 % voličů. Podpora ODS tak v porovnání s únorem narostla o 1,5 procentního bodu.

Nárůst voličské podpory zaznamenala i SDP s aktuální podporu 11,7 % voličů.

Jak Piráti, tak i ODS a SPD aktuálně těží z rozpačité domácí politické situace, kterou se hnutí ANO nedaří stabilizovat.

Zatímco Piráti nadále získávají na svoji stranu zejména dlouhodobě nespokojené voliče s tradičními politickými stranami, ODS na svoji stranu získává stále více svých dřívějších voličů a SPD posiluje svoji pozici u levicově orientovaného voličského spektra.

Pátá KSČM v březnu získala podporu 7,1 % voličů.

Až na šestém místě by v březnu se ziskem 6,9 % voličských hlasů skončila ČSSD, jejíž voličská podpora se nadále propadá.

Lidovci mají v březnu podporu 5,4 % voličů.

Hnutí STAN by se ziskem 5,2 % hlasů bylo posledním politickým uskupením, které by v březnu získalo sněmovní křesla.

Pod pětiprocentní hranicí zůstala v březnu se ziskem 4,2 % hlasů TOP 09.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z únorového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 62,7 % rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. – 28. března 2018 na vybrané skupině 2473 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19 581 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +- 2,5 % . Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 62,7 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …