SANEP: Krajské volební preference červenec 2016, volební potenciál

17.08.2016 12:04

Volební potenciál politických subjektů před krajskými volbami 2016

SANEP: Krajské volební preference červenec 2016, volební potenciál
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Krajské preference - volební potenciál - červenec 2016 Voliči historicky měli snahu vyrovnávat politický vliv tím, že v krajských volbách dávali přednost opozici před vládní stranou. Nadcházející krajské volby ovšem budou zcela odlišné od všech předešlých. Domácí politická scéna zažívá v posledních letech mnoho anomálií a změn, které přepisují stávající politické pořádky. Tou poslední je drtivý propad tradičního pravicového lídra a skutečnost, že ve vládní koalici jsou spolu dvě nejsilnější politické strany. V krajských volbách tedy půjde o soupeření těchto dvou koaličních partnerů, ale zároveň i největších poltických rivalů. Z tohoto duelu však může více získat zejména hnutí ANO, které se v krajském klání utkává poprvé a šance na volební vítezství v některém z krajů, a to na úkor právě stávajícího krajského lídra, kterým je ČSSD, má velmi vysoké.

Z posledních průzkumů tak lze říci, že se již s největší pravděpodobností nebude opakovat jednobarevná krajská nadvláda. Nelze rovněž vyloučit ani významný volební zisk lokálních krajských hnutí či koaličních uskupení, která se mohou stát alternativou k politice ČSSD a hnutí ANO. Ostatně právě voličská frustrace z vyprahlosti politických témat, ale i samotné politiky včetně absence důvěry voličů v politiky a politiku může vyústit jak v hledání alternativní volby v podobě lokálních hnutí či koaličních uskupení, tak i na druhé straně v potřebu se identifikovat s jasným postojem dané strany či politické osobnosti k ožehavému tématu jakým je stále právě uprchlická problematika a eskalující napětí v Evropě a na blízkém Východě. Pochopitelně, že svoji roli budou hrát i předvolební hrátky v podobě různých kauz, které však mohou ve svém důsledku zvýšit voličské znechucení z politického prostředí v naší zemi.

Krajské volby budou i o určitém reparátu pravice, ale vlastně i obecně pravicového politického spektra. Zde stojí za zmínku jak postupný vzestup důvěry v případě ODS, pokles důvěry u TOP 09, tak i koaliční partnerství Svobodných se Soukromníky, které apeluje právě na pravicově smýšlející voliče. Na opačném politickém spektru je to pak např. spojenectví SPD s SPO. Koaličních uskupení je pak možné najít více a rozhodně se jedná o partnerství z rozumu, které má za cíl zvýšit šanci na volební úspěch kumulací voličských hlasů.

Aktuální průzkum krajských preferencí ukazuje voličský potenciál jednotlivých stran a hnutí, a tedy i podíl váhajících voličů, kteří budou mít opět poslední slovo. Zda bude pro váhající voliče podstatná politická strana, či osobnost, volební program, nebo postoj k celospolečenským tématům nelze jednoznačně říci. Ale právě nepředvídatelnost posledních volebních klání naznačuje, že v tomto hledání nemá jasno ani velmi vysoké procento voličů.

Krajské volební preference červernec 2016 - volební potenciál

Jihomoravský kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Zlínský kraj

Královéhradecký kraj

Pardubický kraj

Středočeský kraj

Kraj Vysočina

Plzeňský kraj

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj



Ústecký kraj



Liberecký kraj








Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…