SANEP: Miloše Zemana hodnotí kladně v prezidentské funkci 60% veřejnosti

13.12.2016 12:10

Prezidenta Miloše Zemana i přes ztrátu podpory aktuálně kladně hodnotí v prezidentské funkci v souhrnu 60,1% veřejnosti. Jako velmi dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně vnímá téměř více jak dvoutřetinová část domácí populace pozvání Miloše Zemana nastupujícím prezidentem USA do Bílého domu.

SANEP: Miloše Zemana hodnotí kladně v prezidentské funkci 60% veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Aktuálně hodnotí prezidenta Miloše Zemana vsouhrnu kladně 60,1% dotázaných obyvatel ČR, což je o 10,1 procentního bodu méně ve srovnání s únorem letošního roku. I nadále se však jedná o výrazně nadpoloviční podporu domácí veřejnosti.

Na poklesu podpory prezidenta Miloše Zemana se zjevně podílela řada mediálních kauz. Oproti tomu aktuální pozvání Miloše Zemana do Bílého domu nastupujícím prezidentem USA Donaldem Trumpem, které je v aktuálním průzkumu společnosti SANEP reflektováno, řadu negativních mediálních kauz vyvažuje a naopak může opět zajistit hlavě státu opětovný nárůst obliby.

Tomu ostatně nasvědčuje zjištění, že v souhrnu 72,4% dotázaných vnímá pozvání prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu nastupujícím prezidentem USA Donaldem Trumpemjako velice dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně. Toto pozvání pak vyvažuje médii a částí obyvatel ČR kritizovaný postoj domácí hlavy státu k Číně a Rusku.

Zatímco se mediální kauzy související s prezidentem Milošem Zemanem podílejí na jeho celkovém propadu podpory, v případě postojů hlavy státu k uprchlické krizi (73,2%), hájení ekonomických a národních zájmů ČR (69,9%), politických a ekonomických vztahů ČR s Čínou (61,5%) či zahraniční politice (63,4%), zůstávají víceméně stejná podpora veřejnosti jako v únoru letošního roku. V případě hájení ekonomických a národních zájmů ČR a zahraniční politice dokonce podpora prezidenta Miloše Zemana vzrostla.

Velice zajímavý pohled přinášejí na hlavu státu názory respondentů, kteří měli vlastními slovy uvést, co jim na osobě Miloše Zemana nejvíce vadí a naopak nejvíce vyhovuje. I v těchto názorech se totiž významně odráží postoj Miloše Zemana jak mediální kauzy, tak jeho dlouhodobé postoje k uprchlíkům a jeho zahraniční politice.

Nejvíce dotázaným na Miloši Zemanovi vadí jeho neochota přiznat chybu, populismus, vulgárnost, arogance, sebestřednost, spolupracovníci, příklon kRusku a Číně, ale i jeho bonmoty, kouření či alkohol.

Naopak na Miloši Zemanovi veřejnost nejvíce kladně hodnotí jeho názory na zahraniční politiku, postoj k migrantům, upřímnost, lidovost, vlastenectví vpodobě hájení zájmů ČR, postoji k migrantům, pravdomluvnost, patriotismus, cílevědomost, zahraniční politiku, či že se nebojí říkat nepopulární názory a je na straně obyčejných lidí.

Není rovněž bez zajímavosti, že za své postoje k uprchlické krizi, hájení ekonomických a národních zájmů a zahraniční politice je většinově kladně hodnocen i exprezident Václav Klaus,
a to navíc o několik procentních bodů více, než tomu bylo v únoru letošního roku.

Názory exprezidenta Václava Klause na uprchlickou krizi hodnotí v souhrnu kladně 61,9% dotázaných.

Za hájení ekonomických a národních zájmů ČR si Václav Klaus vysloužil v souhrnu 54,6% kladných hlasů.

Názory a postoje exprezidenta Václava Klause ve vztahu k zahraniční politice, pak v souhrnu vnímá kladně 59,8% dotázaných.

Aktuální výsledky tak ukazují, že zatímco v minulosti byl exprezident Václav Klaus většinově kritizován mmj. za svůj euroskepticismus, jeho aktuální postoje k ožehavým otázkám vnímá široká veřejnost velmi příznivě, což zejména v jeho dlouhodobé kritice EU lze vnímat jako určitou satisfakci v jeho konzistentních postojích.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 8. 11. 12. 2016 navybrané skupině 1.891 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.507 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí+-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (AllianceofInternational Market ResearchInstitutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…