SANEP: Největší oblibě se ze šestnácti předsedů politických stran a hnutí těší Tomio Okamura

16.08.2017 11:40

V aktuálním průzkumu společnosti SANEP, který monitoroval důvěryhodnost předsedů politických stran a hnutí, získal Tomio Okamura u široké veřejnosti v souhrnu 38,4% kladných hlasů. Tomio Okamura se těší důvěře zejména u nevoličů, kteří dlouhodobě nedůvěřují tradičním politikům.

SANEP: Největší oblibě se ze šestnácti předsedů politických stran a hnutí těší Tomio Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nejdůvěryhodnějším předsedou politických stran a hnutí je v srpnu u široké veřejnosti předseda SPD Tomio Okamura. V aktuálním průzkumu společnosti SANEP, který monitoroval důvěryhodnost předsedů politických stran a hnutí, získal Tomio Okamura u široké veřejnosti v souhrnu 38,4% kladných hlasů. Tomio Okamura se těší důvěře zejména u nevoličii, kteří dlouhodobě nedůvěřují tradičním politikům.

Z předsedů politických stran a hnutí, které mají své zástupce v Parlamentu anebo dosáhli v souhrnu kladných hlasů tříprocentní hranici, se v těsném závěsu za T. Okamurou umístil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a to se ziskem v souhrnu 37,9% kladných hlasů. Andrej Babiš má velmi silnou podporu zejména u svých voličů, nicméně oproti předsedovi SPD vyvolá osoba Andreje Babiše i poměrně značnou negativní emoci, což zle doložit ziskem v souhrnu 51,3% záporných hlasů.

Za poměrně zajímavé zjištění lze považovat zisk v souhrnu 25,5% kladných hlasů, který se tak umístil na třetím místě. Tomio Okamura, ale i Petr Fiala aktuálně těží zejména z politické situace, kterou provázela jak vládní krize, tak chování premiéra Bohuslava Sobotky, ale i kauzy dnes již bývalého ministra financí Andreje Babiše. Nicméně vysoké zisky kladných hlasů Tomia Okamury a Petra Fialy nelze srovnávat s volebními preferencemi, neboť hodnocení předsedů politických stran a hnutí se účastní celá populace 18+ a tedy i nevoliči, kteří i přesto, že své názory a sympatie neprojevují ve volbách, mají na politické představitele svůj názor. V tomto ohledu je ve výhodě právě Andrej Babiš, který má své příznivce zejména u svých voličů a naopak velké nesympatie vyvolává u nevoličů. Ze situace na domácí 'politické scéně pak těží např. i předseda Realistů Petr Robejšek, který získal v souhrnu 23,6% kladných hlasů. Ovšem i zde platí, že Petr Robejšek má značnou část příznivců rovněž mezi nevoliči. Ti totiž preferují osobnosti, které nejsou spojovány s politikou minulých vlád. Na Petra Robejška nicméně nemá názor, nebo neumí odpovědět 44,6% dotázaných, což svědčí mmj. o tom, že není veřejnosti příliš znám, na druhou stranu kladně působí zejména na pravicové voliče, pro něž může představovat určitý typ seriózního konzervativně smýšlejícího politika.

Události posledních měsíců na domácí vrcholné politické scéně se pak naopak negativně odrážejí zejména na osobě předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se aktuálně těší důvěře v souhrnu 18,9% veřejnosti, což mu stačí až na sedmou pozici. Bohuslav Sobotka pak získal v souhrnu 69,5% záporných hlasů, v čemž ho překonal pouze předseda TOP 09 Jiří Kalousek se ziskem v souhrnu 69% záporných hlasů. Bohuslav Sobotka se tak v očích voličů, kteří mu dali pouze 6,2% jednoznačně kladných hlasů, stává velmi slabou personou, což se projevuje i na klesajících volebních preferencích. Mezi nejméně důvěryhodné, ale i nejméně známé lídry politických stran a hnutí patří předseda Soukromníků Petr Bajer (4,5%) a předseda ODA Pavel Sehnal (3,1%).

Exkluzívní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 1.- 8.8. 2017 na vybrané skupině 2.061 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisk registrovaných uživatelů 20.639 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…