SANEP: Nejznámější a nejdůvěryhodnější političkou je Miroslava Němcová

22.09.2016 19:00

Většina obyvatel ČR již nepovažuje ženy za méně zkorumpovatelné, ve srovnání s jejich mužskými protějšky.

SANEP: Nejznámější a nejdůvěryhodnější političkou je Miroslava Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Zatímco v roce 2012 v průzkumu společnosti SANEP převládal názor, že ženy jsou méně náchylné ke korupčnímu jednání než je tomu v případě mužské části populace, s odstupem čtyř let se názor většinové části populace zásadně změnil. Aktuálně totiž v souhrnu 56,4% domácí populace se domnívá, že ženy coby političky nejsou méně náchylné ke korupčnímu jednání, než je tomu v případě jejich mužských kolegů.

Pohled na ženy političky se však většinově během čtyřech let zásadně změnil i v oblasti důvěryhodnosti a zastoupení žen v politice.

Zatímco v roce 2012 převládal názor, že ženy jsou v politice důvěryhodnější než jejich mužské protějšky a tehdejší zastoupení žen ve vrcholné politice považovala většina dotázaných za nedostatečné, dnes je vše přesně naopak. Aktuálně nepovažuje ženy, ve srovnání s jejich mužskými kolegy, za důvěryhodnější politiky v souhrnu 57,7% dotázaných a v souhrnu 47% dotázaných považuje stávající zastoupení žen ve vrcholné politice za dostatečné.

V roce 2012 se 40,3% respondentů domnívalo, že by zvýšení počtu žen v domácí politice mělo na celkovou tuzemskou politickou scénu pozitivní dopad. Aktuálně je stejného názoru již jen 21,3% dotázaných.

Názorový obrat nastal i v oblasti rovného přístupu do politických funkcí. Zatímco v roce 2012 názor, že ženy a muži nemají rovný přístup do politických funkcí, sdílelo v souhrnu 44,7% dotázaných, aktuálně je totožného názoru již jen 31,2% domácí populace.

Téměř totožný názor s rokem 2016 má domácí populace pouze v oblasti zákona, který by stanovoval kvóty pro zastoupení mužů a žen v politice. V roce 2012 odmítalo existenci zákona, který by stanovoval tzv. genderové kvóty pro zastoupení mužů a žen v politice v souhrnu 62,7% dotázaných. Aktuálně sdílí tento názor v souhrnu 67,8% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Aktuálně nejznámější a nejdůvěryhodnější političkou, mezi 59 hodnocenými ženami zastoupenými v Poslanecké sněmovně, senátu a vládě, je stávající poslankyně za ODS Miroslava Němcová.

Zřetelný nárůst negativního postoje k ženám v politice ve sledovaných oblastech ve srovnání s rokem 2012 může souviset s řadou vrcholných političek, jejichž kauzy a veřejné výstupy nepřesvědčily většinovou část populace o tom, že žena politička je automaticky zárukou politické korektnosti, etiky a profesionality.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 5. – 11. září 2016 na vybrané skupině 2.831 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 21.791 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…