SANEP: Obliba starostů hl. města Prahy

26.09.2014 12:39

Před komunálními volbami si v Praze vede nejlépe starosta Prahy 4 Pavel Caldr, nejhůře dopadl starosta Prahy 13 David Vodrážka

SANEP: Obliba starostů hl. města Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Nejlépe hodnoceným starostou 22 správních obvodů hl. města Prahy je dva týdny před komunálními volbami starosta Prahy 4, Pavel Caldr, který by dle názoru 33,7% dotázaných obyvatel Prahy 4 měl být starostou i po volbách. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který ve vztahu k hodnoceným starostům správních obvodů hl. města Prahy hledal u obyvatel těchto obvodů odpovědi na otázku, zda starostové či starostky mají setrvat ve své funkci i po nadcházejících komunálních volbách. V hodnocení starostů chybí starosta Prahy 5, který v době sběru dat nebyl zvolen.

V rámci předvolebních kampaní se ukazuje, že se emoce a názory voličů na politické reprezentanty ve svých volebních obvodech mohou i v krátké době zásadně měnit. Svoji úlohu ve zvolení nových starostů jednotlivých pražských obvodů budou nepochybně hrát jak sympatie či antipatie k jednotlivých kandidátům prostřednictvím preferenčních hlasů, tak i voličské preference jednotlivých kandidujících stran a hnutí. Na volbu jednotlivých starostů pak budou mít největší vliv sestavené radniční koalice, v nichž přitom vůbec nemusí figurovat vítězná strana či kandidát s největším počtem preferenčních hlasů.

Jak ukazuje aktuální průzkum společnosti SANEP, názory voličů na jednotlivé starosty 22 pražských městských částí se v některých případech změnily během dvou měsíců.

K největší změně, a to k horšímu, došlo v případě starosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka. Názor, že by Bohumil Zoufalík měl zůstat ve funkci starosty i po nadcházejících komunálních volbách totiž aktuálně sdílí o 7,6% obyvatel Prahy 10 méně, než tomu bylo v červenci. Za tímto poklesem může stát i nepřehledná situace kolem stadionu Ďolíček fotbalového klubu Bohemians Praha 1905.

Naopak k největšímu nárůstu kladných hlasů došlo v případě starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského. Názor, že by Dalibor Mlejnský měl zůstat ve funkci starosty i po nadcházejících komunálních volbách totiž aktuálně sdílí o 3,6% obyvatel Prahy 11 více, než tomu bylo v červenci.

Nad dvacetiprocentní hranicí se dva týdny před konáním komunálních voleb udržují starostové a starostky Prahy 4,6,11,2,20,16, 3 a 8. Představitelé ostatních městských částí se pohybují pod touto hranicí a jejich šance na znovuzvolení se tak zásadně zmenšuje.

Z aktuálního průzkumu společnosti SANEP vyplývá, že nejméně obyvatel příslušných správních obvodů se pro pokračování svého starosty vyjádřilo v případě starosty Prahy 12 Petra Prchala (8,9%) a starosty Prahy 13 Davida Vodrážky (8,4%).

Na emoce voličů však budou ještě dva týdny útočit vrcholící kampaně, případné mediální skandály, rozhovory v médiích, televizní a rozhlasové debaty, což v souhrnu může finální rozhodnutí voličů ještě výrazně změnit. Svoji roli pak bude hrát i volební účast, která bude pravděpodobně nižší než v roce 2010.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 11. - 21. 9. 2014 proveden na reprezentativním vzorku 2.235 dotázaných obyvatel hl. města Prahy ve věkové kategorii 18 - 70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 38.376 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 1,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých primátorů 22 správních obvodů hl. města Prahy. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování vzorku respondentů pouze v daném správním obvodu. Respondentní vzorek v rámci jednotlivých 22 správních obvodů činí v průměru 101 dotázaných.

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…