SANEP: Premiér Sobotka se propadl až na šesté místo. Nejméně důvěryhodný je Dienstbier

11.11.2016 11:52

Nejdůvěryhodnějším členem vlády je ministr financi Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka se propadl až na šesté místo. Poslední příčka patří ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi.

SANEP: Premiér Sobotka se propadl až na šesté místo. Nejméně důvěryhodný je Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

Jak ukázal aktuální listopadový exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se dlouhodobě zabývá hodnocením důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, nejlépe hodnoceným členem vlády je vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, kterému aktuálně důvěřuje v souhrnu 45,8% domácí populace.

Andrej Babiš, který si oproti květnu letošního roku polepšil o 5,2 procentního bodu, získává na svoji stranu veřejnost i díky událostem posledních měsíců, které upozaďují kauzy a problémy spojované s jeho osobou. Jak krajské volby, tak i dění kolem oslav 28. října přesunulo zájem médií na povolební sestavování krajských koalic a následně na kauzu „Brady“. Jak ukazují i aktuální volební preference po krajských volbách a ve světle posledních událostí se parlamentní politická scéna v čele s ČSSD ocitá v krizi ovšem vyjma hnutí ANO, které k sobě stahuje nespokojené voliče napříč politickým spektrem.

Druhým nejdůvěryhodnějším členem koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky je aktuálně ministr obrany Martin Stropnický, který si s aktuální důvěrou v souhrnu 41,2% kladných hlasů polepšil oproti květnu o 3,3 procentního bodu.

Skutečnost, že se ČSSD ztrácí důvěru a podporu svých voličů se projevuje i na skutečnosti, že premiér a předseda sociální demokracie se propadl až na šesté místo s aktuálním ziskem v souhrnu 29,7% kladných hlasů, což je o 7,1 procentního bodu méně v porovnání s hodnotami naměřenými v květnu letošního roku. Před Bohuslavem Sobotkou se tak ocitli jeho straničtí kolegové ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová- Tominová (30,1%), ministr vnitra Milan Chovanec (33,1%), ale i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Právě Lubomír Zaorálek je i největším překvapením, neboť s aktuálním ziskem 34,7% kladných hlasů si oproti květnu polepšil o 16,3 procentních bodů a z květnového 16. místa se tak posunul na aktuální třetí pozici. Lubomír Zaorálek si mohl získat přízeň veřejnosti i svými postoji k zahraniční politice, které mmj. korespondují s postoji prezidenta Miloše Zemana.

Naopak k největšímu propadu důvěry veřejnosti došlo v případě ministra kultury Daniela Hermana, který rozpoutal kauzu „Brady“. Aktuálně tak Daniel Herman obsadil předposlední místo se ziskem 18,2% kladných hlasů, což je o 8 procentních bodů méně ve srovnání s květnem letošního roku.

Na poslední příčce, a tedy nejhůře hodnoceným je opět ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který se aktuálně těší důvěře v souhrnu 11,1% dotázaných, což je o 1 procentní bod méně než v květnu letošního roku.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 31.10.–7.11.2016 na vybrané skupině 3.491 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu s více jak 220 tisíc registrovanými uživateli, 21.219 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…