SANEP: V čele vládního kabinetu je v hodnocení Andrej Babiš

01.12.2015 12:16

Jak ukázal aktuální listopadový exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zabývá pravidelným hodnocením důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, nejlépe hodnoceným členem vlády zůstává vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Ten se aktuálně těší přízni v souhrnu 44,9% domácí populace.

SANEP: V čele vládního kabinetu je v hodnocení Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

S rozdílem 4,4 procentního bodu se na druhém místě s aktuálním ziskem 40,5% kladných hlasů umístil premiér Bohuslav Sobotka.

Zatímco si Andrej Babiš o proti září letošního roku polepšil 2,6 procentního bodu, premiér Bohuslav Sobotka naopak ve srovnání se zářím ztrácí 1,1 procentního bodu. Nárůst kladných hlasů vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše je patrně dán jeho postojem k uprchlické krizi vystupňované tragickými událostmi v Paříži. Naopak ve stejné věci ztrácí přízeň svým postojem premiér Bohuslav Sobotka, který se stává v této otázce velice nevýrazným politikem, jehož názory plně nekorespondují s většinovou náladou ve společnosti.

Stejně jako v případě volebních preferencí, na nichž se stále více odráží postoje jednotlivých stranických představitelů k problematice uprchlické krize, bezpečnosti a hájení národních zájmů, i v hodnocení ministrů české vlády respondenti kladně hodnotí především zásadní odpůrce uprchlických kvót a zastánce rasantních bezpečnostních opatření.

Není proto překvapením, že ministr vnitra Milan Chovanec si svými postoji k uprchlické krizi u respondentů získává stále větší důvěru a s aktuálním ziskem 39,8 kladných hlasů zaostává za druhým premiérem Bohuslavem sobotkou pouze sedm desetin procentního bodu. Milan Chovanec si rovněž oproti letošnímu září polepšil o 2,7 procentního bodu, což je zároveň druhý největší nárůst kladných hlasů ze všech členů koaliční vlády.

Čtvrtým nejlépe hodnoceným ministrem koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky je s aktuálním ziskem 35,9% kladných hlasů ministr obrany Martin Stropnický, který rovněž těží ze svých postojů a jednání v souvislosti s tzv. uprchlickou krizí. Martin Stropnický si pak oproti září polepšil o 3,3 procentního bodu, což je největší nárůst kladných hlasů ze všech hodnocených členů vlády.

K největšímu poklesu důvěry naopak došlo od září letošního roku v případě ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, který si aktuálním ziskem 19,6% kladných hlasů oproti letošnímu září pohoršil o 2,2 procentního bodu a zůstává i nadále na předposledním místě.

Nejmenší důvěru pak ze všech členů vládního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky má s aktuálním ziskem 14,7% kladných hlasů ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. Ten pak proti září ztratil 1,8 procentního bodu.

Téma tzv. uprchlické krize je z pohledu široké, ale i odborné veřejnosti včetně novinářů, umělců a samotných politiků velmi silným a emocionálně vyhroceným tématem, které rozhodně má a bude mít vliv na názory domácí populace, respektive voličů na jednotlivé osobnosti domácí politické scény včetně jednotlivých ministrů.

Téma uprchlické krize a s tím souvisejících tragických událostí, radikalizuje, ale rovněž sjednocuje většinovou populaci, která své politické představitele hodnotí právě skrze optiku jejich postojů k tomuto tématu a všech s tím souvisejících událostí a rozhodnutí.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 2. – 9. 11. 2015 na vybrané skupině 3.948 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 22.051 dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…