SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - červen 2020

18.06.2020 12:02

V červnu by ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo Hnutí ANO. Oproti květnu však strana Andreje Babiše zaznamenala pokles voličské přízně o 1,5 procentního bodu.

SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - červen 2020
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Ačkoli je hnutí ANO stále jasným favoritem sněmovních voleb, oproti měření, které realizovala společnost SANEP letos v květnu, zaznamenala tato vládní strana v aktuálním červnovém průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR pokles o 1,5 procentních bodů. Strana premiéra Andreje Babiše hnutí ANO 2011 se aktuálně v červnovém měření těší přízni 28,1 % voličů. Ačkoli je hnutí ANO i nadále jednoznačným favoritem voleb do Poslanecké sněmovny PČR, pro hnutí premiéra Andreje Babiše může být pokles voličské přízně nejen varovným signálem, ale i předzvěstí toho, že hnutí ANO svůj potenciál již vyčerpalo.

Druhou pozici si se 13,4 procenty voličské podpory udržela Občanská demokratická strana. Tento výsledek však rozhodně nemůže být pro ODS uspokojivým, neboť oněch 13,4 % netvoří „skalní voliči“, a velká část voličů se stále poohlíží po alternativní volbě. Výsledky průzkumu také naznačují, že ODS stagnuje a evidentně není schopna s voliči komunikovat svůj program.

Na třetím místě by se v hypotetických volbách v červnu 2020 do Poslanecké sněmovny umístila Česká pirátská strana, a to se ziskem 12,9% voličských hlasů. Během krize si tato strana polepšila o 2,3 procentních bodů. Tento nárůst může být dán především jejich výraznou kritikou, a to zejména způsobu výběru dodavatelů a nákupu zdravotnických potřeb během koronavirové krize.

Na čtvrtém místě se umístila sociální demokracie pod vedením současného předsedy a mistra vnitra Jana Hamáčka. Českou stranu sociálně demokratickou by v červnu volilo 7,3 procent voličů, čímž tato strana zaznamenala oproti květnovému šetření nárůst o 0,3 %. I volební potenciál se u této strany v červnu zvýšil o 0,7 procentního bodu na současných 12,8%. Janu Hamáčkovi se jako jednomu z mála šéfů politických stran a hnutí podařilo během krize oslovit velkou část naší populace svým klidným vystupováním, a také především díky jeho srozumitelnosti a „lidské tváři“.

Stranu přímé demokracie pod vedením Tomia Okamury by v současné době volilo 7% voličů, což znamená oproti květnovému šetření společnosti SANEP nárůst o 0,3 procentního bodu.

Na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se v červnu ocitla nejen KSČM se ziskem 5,6 procentních bodů, ale i Trikolóra Václava Klause ml. se ziskem 5%.

Do Poslanecké sněmovny ČR by se v aktuálním červnovém šetření nedostaly strany STAN (4,9%), TOP 09 (4,7%), KDU-ČSL (4,3%) a Strana zelených (0,9%).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily v červnu roku 2020 tříprocentní hranici:

graf

Výše uvedený červnový exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 4. – 10. června 2020 na vybrané skupině 1.928 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.358 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum červnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 57,1% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

16:05 Hospodářská komora: Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

V Hospodářské komoře se zformovala nová skupina podnikatelů, která chce zlepšit hospodaření s českým…