SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - květen 2021

20.05.2021 16:18 | Zprávy

Sněmovní volby by v květnu vyhrálo koaliční uskupení Piráti/STAN, rostoucí trend zaznamenává Přísaha - hnutí Roberta Šlachty

SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - květen 2021
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Koaliční uskupení PIRÁTI/STAN by v aktuálním květnovém měření společnosti SANEP vyhrálo volby do Sněmovny se ziskem 26,3 %, což představuje oproti dubnu letošního roku zcela nepatrný pokleso 0,1 procentního bodu. Ve volebních průzkumech, které společnost SANEP pravidelně a dlouhodobě realizuje, je to již druhý měsíc v řadě po několika letech, kdy prvenství zaznamenala jiná strana než dosud vládnoucí hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše.

Hnutí ANO 2011 získalo aktuálně v květnovém měření společnosti SANEP 22,4 procent voličských hlasů. Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR další pokles voličských preferencí, a to o1,5 procentních bodů.

Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP09/KDU-ČSL), a to se ziskem 18,5 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci polepšilo o necelé jedno procento (0,8 %). Po delší době stagnace je to první výraznější posílení voličských preferencí tohoto koaličního uskupení.

Na čtvrtém místě by v dubnu skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 10,8 procentních bodů, což znamená oproti březnovému měření nárůst o 0,3 % voličské přízně. SPD pod vedením Tomia Okamury zaznamenává již několik měsíců v řadě rostoucí trend voličských preferencí.

Na pátém místě by v květnu skončila ČSSD se ziskem 5,7 procentních bodů, což je o 0,6 procent více než v dubnu tohoto roku. Žádný jiný politický subjekt by se do Sněmovny PČR nedostal.

Těsně podhranou volitelnosti, a tudíž bez vstupenky do Poslanecké sněmovny, se pak v květnu ocitla KSČM se ziskem 4,9 procentních bodů, což je 0,8 % méně než v předchozím měsíci.

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se vkvětnu nedostalo koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci (3,8 %), stejně tak jako Aliance pro budoucnost (1,5 %) a Strana zelených (1,2 %).

Zatím bez vstupenky do Sněmovny PČR zůstalo v květnu též hnutí Roberta Šlachty Přísaha, které se v měření společnosti SANEP objevilo poprvé minulý měsíc se ziskem 3 procent. V květnu zaznamenalo toto hnutí zisk 3,5 %, což znamená nárůst o 0,5 procent oproti dubnu letošního roku.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v květnu letošního roku 1,5procentní hranici:

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech13. –19. května 2021 na vybrané skupině 1834 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 16 261dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Průzkum byl vypracován metodou CAWI on/off-line.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum květnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 61,5 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Podpora na semináři v Poslanecké sněmovně pro vznik dětského ombudsmana

22:04 Ombudsman: Podpora na semináři v Poslanecké sněmovně pro vznik dětského ombudsmana

Politici i odborníci ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně diskutovali nad novelou zákona o veřejném ochr…