SČS: 10 let poté

28.04.2014 8:42

Česká republika bilancuje deset let členství v EU. Při této příležitosti vydává Sdružení českých spotřebitelů (SČS) tuto zprávu, kterou toto výročí rovněž připomíná.

SČS: 10 let poté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

SČS je často ve svém postoji k evropským strukturám a regulačním praktikám Bruselu kritické, ale v souhrnu považuje harmonizační procesy na vnitřním trhu EU za potřebné a Česku, a nejen jeho spotřebitelům, za prospěšné. V příloze nabízíme náš pohled na některá témata s ohledem na naše členství medializovaná i stručné obecné shrnutí významu našeho zapojení do evropské integrace.

„Myslíme si, že mnohdy jsou v rámci funkce vnitřního trhu EU zbytečně politizována témata, která jsou „jen“ technickými aspekty problému a měly by být prioritně diskutovány odborníky“, sděluje Libor Dupal, předseda SČS, který české spotřebitele zastupuje v nejvýznamnějších evropských spotřebitelských platformách. A dodává: „Řada kauz, které jsou dávány jako příklady bruselské byrokracie, pouze dokládá hlubokou neznalost osoby, která s nimi do médií vyrukuje. Máme ovšem případy, kdy funkčnost vnitřního trhu je ovlivněna na národní úrovni chybným výkladem našich orgánů, anebo kdy vymáhání práva národními orgány není účinné. A nelze se donekonečna vymlouvat na podmínky, za nichž jsme do EU vstupovali a kterým jsme se tenkrát přizpůsobovali. Již deset let máme možnosti vývoj aktivně ovlivňovat.“.

Mnohé je také v osobní zodpovědnosti spotřebitele a SČS spotřebitelům jejich vlastní zodpovědnost často připomíná a své obecně prospěšné služby a aktivity na její podpoře zakládá.

Ing. Libor Dupal
Předseda

SDRUŽENÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí - pokrývají odbornosti ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti výrobků včetně potravin, technické normalizaci a standardizaci, kvalitě a bezpečnosti služeb včetně služeb finančního trhu aj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…