SČS: Evropská regulace kartových poplatků – spotřebitelé nadále pochybují

04.04.2014 12:16

Snaha řešit regulací trh bankovních poplatků se dostává do další fáze, europoslanci podpořili návrh Evropské komise (EK) na regulaci mnohostranných poplatků za platby kartou.

SČS: Evropská regulace kartových poplatků – spotřebitelé nadále pochybují
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle projednávaného návrhu poplatky, které banky účtují za zpracování transakcí platebními kartami, budou jednotně na vnitřním trhu EU zastropovány. To učiní trh transparentní a „postupně by nižší poplatky měly vést k nižším cenám pro uživatele karet“, zdůvodňuje svoji iniciativu EK.

„Všimněte si prosím podmiňovacího způsobu ve zdůvodnění Evropské komise; může to i vyvolat úsměv, kdyby se nejednalo o dost vážnou věc“, poukazuje Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů (SČS) a vysvětluje: „Snad ani EK sama nevěří, že obchod nám, spotřebitelům, zlevní zboží, pokud ušetří na poplatcích za kartové platby“.

SČS téma regulace kartových poplatků sleduje již několik let. Je názoru, že ve výsledku se regulované poplatky (nižší výnosy pro kartové operátory a banky) přenesou zvýšením nákladů za pořízení a držení karet na držitele karet - spotřebitele. Svědčí o tom zkušenosti ze zemí, kde k určité formě regulace poplatků došlo.

SČS také poukazuje na to, obchodník se bude moci „svobodněji“ rozhodovat, které karty přijme a které ne. Proklamovaná transparentnost ohledně multilaterálních poplatků (která běžného spotřebitele, přiznejme si to, vůbec nezajímá) bude navrhovanou regulací zcela překryta  nižší transparentností ohledně akceptace naší karty.

Shrnuto: Jistota spotřebitele se navrženou regulací zhorší. Je předpoklad vyšších cen za pořízení a držení karty. Před nákupem si budeme muset hlídat, zda naši kartu obchodní či poskytovatel služby přijímá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…