SČS: Hřiště a sportoviště nejsou pro děti bezpečné – nabízíme prevenci

19.06.2014 18:19

Bezpečnost dětí je jednou z trvalých priorit Sdružení českých spotřebitelů (SČS), které se specificky zaměřuje na bezpečnost hřišť a sportovišť.

SČS: Hřiště a sportoviště nejsou pro děti bezpečné – nabízíme prevenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Holčička, ilustrační foto

„A situace není příznivá,“ vysvětluje k tomu Libor Dupal, předseda SČS. „Ve své tiskové informaci z dubna t.r. Česká obchodní inspekce sděluje, že v uplynulém období bylo provedeno 119 kontrol a nedostatky byly zjištěny ve 30 případech, tj. ve 25%. Naše zjištění jsou ovšem ještě horší“, zdůrazňuje Dupal. 

SČS k tomuto tématu vydalo již třetí rozšířené vydání publikace „Metodický postup k zabezpečení prevence úrazů dětí a mládeže na hřištích, sportovištích a v tělocvičnách“, která čtenáře seznamuje se základními principy bezpečného provozu dětských hřišť, sportovišť, tělocvičen a podobných zařízení; nabízí jasná doporučení pro jejich vlastníky, zřizovatele a provozovatele. Publikace vznikla pod odbornou záštitou Národního koordinačního centra prevence úrazů, násilí a podpory bezpečnosti pro děti a byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. 

Aby měl provozovatel jistotu správného postupu při provozu hřiště či sportoviště, vyvinulo SČS model ověření kvalitního a bezpečného provozu hřišť a sportovišť v souladu s technickými normami, jehož součástí je udělení práva používat značku deklarující bezpečný provoz. Značka kvality „Hřiště-sportoviště-tělocvična - OVĚŘENÝ PROVOZ“ (více informací www.overenehriste.cz ZDE) je důvěryhodnou informací, že provozované zařízení má a udržuje vysokou míru bezpečného a kvalitního provozu. Tato značka byla přijata do prestižního programu Česká kvalita (více informací ZDE), který je garantován státem.

Publikace vysvětluje obecné principy, na nichž stojí veškerá opatření k prevenci úrazů. Zabývá se například správnou instalací herních prvků a způsoby, jak identifikovat vyhovující herní prvek, který je ve shodě s normou, neopomíná zmínit důležitost provozního a návštěvního řádu a přináší tipy, jak by měl takový řád vypadat a kde najít vzory a šablony. Rovněž je věnována pozornost porušování principů bezpečného provozu. Zmiňuje statistiky a informace, týkající se dětských úrazů, kdy právě k jejich největšímu počtu dochází při obyčejné dětské hře. Na vině bývají většinou nebezpečné herní prvky ve spojení s nevyhovujícím povrchem hřiště.

Čtenář publikace získá srozumitelný a přitom komplexní přehled, jak zajistit bezpečný provoz hřiště či sportoviště.
Podpořeno z programu švýcarsko-české spolupráce.

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí, pokrývají odbornosti ve vztahu k bezpečnosti výrobků, standardizaci, finančních služeb aj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…