SČS: Jak je dobré míti zdravou obuv

02.06.2014 19:05

Situace na trhu v ČR ohledně dětské obuvi, ve vztahu k její kvalitě – včetně a zejména zdravotní nezávadnosti - je vážná.

SČS: Jak je dobré míti zdravou obuv
Foto: Archiv
Popisek: Boty, ilustrační foto

Dokladují to zjištění ortopedů, kteří v dostupných studiích poukazují na neutěšený zdravotní stav nohou dětí a mládeže, přičemž nevhodná konstrukce obuvi je podstatným aspektem, byť ne příčinou jedinou. „Tuto neutěšenou situaci lze v krátkosti vyjádřit odkazem na vybrané statistické údaje z provedených studií,“ říká Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů a pokračuje: „99% dětí se rodí se zdravýma nohama. Do první třídy přijdou děti, které mají ve 30 procentech vady nohou. Skutečné následky těchto vad a deformací se mohou v plné síle projevit až v dospělosti.“

To je důvod, proč se SČS tématu zdravého obouvání dlouhodobě věnuje.

Aktuálně bylo SČS spoluorganizátorem mezinárodního odborného sympozia „Zdravé obouvání – aby nohy zůstaly zdravé po celý život“, které se konalo ve čtvrtek dne 29. května 2014 ve Zlíně. Konferenci zahájil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který nad akcí převzal záštitu. Akce byla podpořena rovněž z programu švýcarsko-české spolupráce a konala se u příležitosti 120. výročí založení obuvnické výroby ve Zlíně firmou Baťa. Odbornými garanty a pořadateli symposia je Sdružení českých spotřebitelů, Česká obuvnická a kožedělná asociace a Česká podiatrická společnost.

Z hlediska dalšího vývoje je významné, že sympozium podpořilo tvorbu evropské normy pro dětskou obuv. Technická norma, zasazená do rámce obecné bezpečnosti výrobků by měla zahrnovat jak hygienické požadavky, tak kritéria ke konstrukci obuvi. Právě konstrukce obuvi (např. parametry obuvnického kopyta) je zásadní z hlediska zdravého obouvání.

SČS bude pokračovat ve svém úsilí, ve spolupráci s partnery, např. v rámci Rady kvality ČR i v Evropských strukturách. V příloze nabízíme podrobnější rozvedení problematiky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…