SČS: Mechanismus rychlé reakce schválen. Kauce pro distributory nejsou nezbytné!

10.08.2013 9:23

Jedním z argumentů, kterými SČS zpochybňovalo zavádění vysokých kaucí pro distributory pohonných hmot, byla blížící se možnost zažádat a následně zavést pro výběr DPH systém přenesené daňové povinnosti, tzv. „reverse charge“. Tento systém je považován za nejefektivnější nástroj pro zastavení daňových úniků.

SČS: Mechanismus rychlé reakce schválen. Kauce pro distributory nejsou nezbytné!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

V Úředním věstníku Evropské unie L201/5 byla dne 26.07.2013 publikována a 20. dnem od zveřejnění (v polovině srpna) vchází v účinnost novela evropské direktivy 2066/112/ES o DPH.

Právě tato úprava dává členským zemím prostor k bezodkladnému zavedení výše uvedeného systému.

Proč je SČS přesvědčeno, že pro Českou republiku jde o příznivou zprávu? Protože existují minimálně tři důvody měnící dosavadní praxi a vytvářející předpoklad, že nová žádost České republiky bude úspěšná:

1) Komise musí o žádosti členského státu rozhodnout (ať již kladně nebo záporně) do 30 dní od obdržení kompletní žádosti (standardizovaný formulář)

2) O povolení výjimky rozhoduje přímo Komise, členské státy (které dosud nebyly požadavku ČR nakloněny) jsou pouze informovány

3) Velmi striktní postoj Bruselu k zavádění reverse charge se významně liberalizuje – právě z důvodů rozsáhlých daňových úniků u různých komodit. Spolu s touto změnou byla totiž přijata ještě další změna direktivy o DPH, která umožňuje zavést systém přenesené daňové povinnosti „bez ptaní“ u celé řady dalších komodit (elektřina, plyn, notebooky, tablety, mobilní telefony, obilí, cukrová řepa...).

Pro Českou republiku to znamená kromě podání žádosti i změnu našeho zákona o DPH. Na rozdíl od Bruselu, který nám vyhoví (nebo i nevyhoví) do 30 dní od podání kompletní žádosti, změna zákona o DPH v situaci, ve které se nachází Parlament, není jednoduchá. Ale je řešitelná.

Zavedením systému reverse-charge by došlo k úplnému vymýcení daňových úniků na DPH u pohonných hmot. A bylo by také možné zrušit (nezavádět) připravované celoplošné kauce pro distributory nebo je alespoň radikálně snížit. Kauce byly předkladateli zákona i schvalujícími poslanci vnímány jako „nutné zlo“ v situaci, kdy stát neuměl nalézt jiné, lepší řešení. I exministr financí Miroslav Kalousek při své obhajobě novely zákona o pohonných hmotách v Poslanecké sněmovně řekl, že byla-li by možnost zavést reverse charge, nemuseli bychom přistupovat k zavádění kaucí.

Jedinou nevýhodou, kterou novela evropské směrnice přináší, je časové omezení, doba, po kterou může být reverse charge zaveden. A ta činí devět měsíců.

Devět měsíců je však dostatečná doba na přijetí jiných opaření (budou-li vůbec třeba), která mohou zásadně omezovat daňové úniky a přitom nemají – na rozdíl od kaucí – likvidační charakter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…